Hardlopers 2

Ten onrechte stelt atletenmanager Jos Hermens in het artikel over Ethiopische hardlopers dat de graansoort teff naast ijzer en mineralen, gluten bevat. Wetenschappelijk onderzoek van het Celiac Disease Consortium heeft recent aangetoond dat de Ethiopische graansoort teff volledig glutenvrij is. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad The New England Journal of Medicine van 20 oktober 2005. Dit is goed nieuws voor coeliakiepatiënten, die een levenslange intolerantie tegen gluten hebben en waarvoor maar een oplossing bestaat: geen gluten eten!

Coeliakie (spreek uit: seu-li-ja-kie) is de meestvoorkomende voedselintolerantie in het Westen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 200 personen aan coeliakie lijdt. Rond de 12.000 patiënten zijn in Nederland onder behandeling. Een glutenvrij dieet is geen sinecure, want gluten zijn eiwitten die voorkomen in de meeste graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst en bovendien, vanwege hun goede kleverige en goedkope eigenschappen, door de voedingsmiddelenindustrie maar al te graag in producten worden verwerkt. Denk aan sauzen, vleesproducten, soep, snoep, chips, medicijnen etc.

Dit betekent dat patiënten met coeliakie heel veel voedingsmiddelen niet kunnen consumeren.

Alternatieve glutenvrije producten komen mondjesmaat op de markt maar zijn nog steeds schrikbarend duur. Het gebruik van teff kan voor coeliakiepatiënten een goed alternatief zijn. Het graan wordt inmiddels in Nederland geproduceerd en verkocht. Nu maar hopen, dat iedereen in Nederland – na het lezen van de successtory van de Ethiopische atleten – zal overgaan tot de aanschaf van teff. Wordt dit graan op grote schaal geproduceerd, dan zal er eindelijk een betaalbaar glutenvrij alternatief voor brood kunnen ontstaan.

    • Ned. Coeliakie Vereniging
    • I.M. Hoijtink-Vogelesang