Hardlopers 1

Als levensmiddelentechnoloog die bijna tien jaar in Ethiopië heeft gewerkt, wil ik graag reageren op het artikel over de Ethiopische langeafstandslopers in het Zaterdags Bijvoegsel van 21 januari.

Er zijn twee natuurlijke oorzaken die duidelijk bijdragen aan het Ethiopische succes. De eerste is de hoogte, die Ethiopiërs van nature een voordeel geeft in ademtechniek en het opnemen van zuurstof. De tweede is het feit dat Ethiopiërs van jongsaf leren (hard)lopen op blote voeten op harde, rotsachtige ondergrond. Hiervoor gebruiken ze een looptechniek die vooral op de bal van de voet plaatsvindt en waarbij de hiel nauwelijks de grond raakt. Het is inmiddels bewezen dat deze 'pose'-techniek, waarbij de loper als het ware steeds 'voorover valt', de minste energie gebruikt.

Daarbij komt dat Ethiopiërs over het algemeen tengere lichamen hebben met een gunstige gewicht-oppervlakte ratio die de afvoer van warmte bevordert. Hun lange slanke benen hebben bovendien voor zichzelf weinig 'bewegingsenergie' nodig, wat eveneens bijdraagt bij aan een efficiënt gebruik van energie.

De grootste bijzonderheid is echter opmerkelijke voedingspatroon van de Ethiopiërs, die vrijwel zonder uitzondering vasthouden aan de strenge maar gezonde voorschriften van hun Koptische kerk. Ethiopiërs vasten sowieso iedere week twee dagen, waarop ze uitsluitend vegetarisch voedsel eten, en kennen daarnaast nog eens een vastperiode van 55 dagen in het voorjaar en 20 dagen in het najaar. Dit betekent dat Ethiopiërs in feite leven op een sober en zeer gezond dieet met veel plantaardige levensmiddelen (inclusief teff) en relatief weinig dierlijke eiwitten. Dit leidt tot een 'schoon' lichaam met weinig ophoping van afbraakprodukten en veel weerstand tegen verzuring.

    • René van Slooten. Maarssen