'Hallucinaties' van xenofobe Roemeen

De informatie als zou zich op de Roemeense luchtmachtbasis Mihail Kogalniceanu een geheime CIA-gevangenis bevinden, is niet afkomstig uit een serieuze bron. Het verhaal komt voort uit de 'hallucinaties' van de extreem-nationalistische en xenofobe Roemeense politicus Corneliu Vadim Tudor. Dat schreef gisteren het Roemeense blad Cotidianul onder de kop 'Hoe Vadim de hele planeet op zijn kop zette'.

De informatie over de vermeende CIA-gevangenis dook onlangs op in een verslag van een Egyptische ambassade. Dat verslag werd onderschept door de Zwitserse geheime dienst, waarna het uitlekte naar het Zwitserse blad SonntagsBlick. Dat schreef dat de CIA op de basis bij Constantza 23 Irakezen en Afghanen gevangen hield. De onthulling kwam ook voor in het rapport over geheime CIA-gevangenissen in Oost-Europa dat de Zwitser Dick Marty, lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, dinsdag in Straatsburg presenteerde.

Volgens Cotidianul herhaalde Marty 'woord voor woord' opmerkingen van Tudor tijdens een persconferentie op 4 november. Die uitlatingen stonden vijf dagen later in România Mare, het weekblad van Tudors Groot-Roemenië Partij (PRM). Maar niemand in Roemenië neemt die krant serieus, en dus zag iedereen Tudors onthullingen over het hoofd. Iedereen, behalve de Egyptische ambassade in Boekarest.

Corneliu Vadim Tudor was voor 1989 een van de hofdichters van dictator Nicolae Ceausescu. Na 1989 ontpopte hij zich als een ultra-nationalist, die het vooral gemunt had op joden, Hongaren en Roma (zigeuners). Hij stelde ooit een lijst op van 'Roemenië's vijanden': het IMF, de Wereldbank, de 'joodse globalisering' en haar 'Roemeense marionetten'. Van die 'marionetten' had hij een 180 namen tellende lijst; als hij aan de macht zou komen zou hij ze 'liquideren', want - vond hij - 'Roemenië moet met de mitrailleur worden geregeerd'.