Haest & De Graaff testen Gratis Leven

Mickelle Haest (links) en Greetje de Graaff testen elke maand een trend in Leven &cetera. Deze week: gratis leven. Valt het loonstrookje tegen? Het is mogelijk om met dichte portemonnee toch te doen wat je wilt. Geduld en tijd zijn een vereiste, maar ze leiden tot een besparing van honderden euro's. Haest en De Graaff testen gratis schoonheid, vervoer en uitgaan

Foto Haest & De Graaff

Gratis schoonheid

We verheugen ons op de beloofde gratis schoonheid in het Amsterdamse opleidingsinstituut Thomas. Geen zachte stoel, noch zachte handen, maar een harde klap. Verbijsterd staan we voor een kassa. Wij blijken geofferd te worden aan een volledige schoonheidsbehandeling, waarvoor een onverwachte vergoeding is vereist. Deelbehandelingen zijn daarentegen wel gratis. In het vervolg smeren wij onze volledige schoonheid dus uit over vijf keer. Zonder een cent op zak en met voldoende paniek in de ogen is een eerste keer als proefmodel alsnog gratis.

Op een schoolbord staat het lesprogramma waar wij noodzakelijk onderdeel van zijn. Wij zijn de enige modellen die kwamen opdagen - is het zo riskant? Een strenge juf voert het commando over haar puntgave lieve meisjes. Een heel lespakket van een halfjaar wordt over onze gezichten uitgesmeerd: liters lotion, peeling, ampullen, wimperverf, maskers, massages en make up. Liefdevol toegedekt onder witte handdoeken rest ons niets dan volledige overgave. Gelukkig is ons doel gelijk aan dat van de leerlingen: zo mooi mogelijk moeten we worden.

Het meisje van Haest fluistert dat deze behandeling in een salon wel 125 euro kost. Het grote verschil is dat De Graaff daar haar foundation had kunnen weigeren, Haest niet aan het angstaanjagende hoge-frequentieapparaat had gehoeven en we in drie en een half uur tijd waarschijnlijk wel iets te drinken hadden gekregen. Maar bij de slotbespreking staren acht grote meisjesogen ons bewonderend aan en zelfs de strenge juf geeft een ruim voldoende.

Buiten besluiten we dat de lichtroze lippen van Haest en de verplichte driekleur boven de ogen van De Graaff bevreemdend zijn. Na een bezoek aan de Body Shop met gratis advies en make-up zit alles zoals we willen.

Nog snel voor de finishing touch de Bijenkorf in. We laten ons rijkelijk bestuiven met Flowerbomb van Viktor & Rolf. Op weg naar buiten weten we net de volgende stuifwolk te ontwijken. Een cocktail aan bedwelming zou onze gratis schoonheid toch nog goedkoop maken.

Beoordeling:**

In twee woorden: omslachtige onderhoudsbeurt

www.schoonheidsspecialiste.verzamelgids.nl/ (contactgegevens opleidingen)

Gratis vervoer

Het is te mooi om waar te zijn, de weg ligt voor ons open. Via www.gratisrijden.nl kunnen we beschikken over een kloeke jeep of kek kevertje. Gratis en voor niets, omdat het leuke modelletje verstopt gaat onder kleurrijke reclame-uitingen. Misschien hebben we er wat meer bekijks mee, maar dat vinden Haest en De Graaff nooit zo'n probleem.

Het is een kwestie van slim zijn, op het ellenlange inschrijfformulier zorgen we voor een voorbeeldig profiel. Wij rijden dagelijks op en neer over zowel de A2, A4 als A9, parkeren ons reclamebord altijd prominent, en zijn zelfs bereid monsters uit te delen. Onze honing zal de bijtjes lokken.

Maar weken gaan voorbij, reactie blijft uit. We besluiten over te gaan op een oude, beproefde methode en geven op een stuk karton de richting aan. Bij min vier staan we rillend, maar wervend lachend in de berm. Onze gsm hangt stand-by op 112 om de nek. De eerste die stopt wil money. Het tweede raampje wordt opengedraaid voor een dreigend: ,,Dangerous!!' In de berm ben je toerist, zelfs met flinke hakken en laptoptas. Lifters behoren in Nederland tot een uitstervend ras.

Starre gezichten, nee-schudders, een waarschuwende blik. Niemand gelooft in ons. En dan komt de reddende engel. Een blauwe metallic Suzuki Swift met bejaarde bestuurder - hoezo dangerous? - is omgekeerd om ons op te pikken (retourtje Den Haag 2 x 17 euro 50). Met twee ogen op de weg en beide handen aan het stuur kan hij niets tegen ons beginnen. Onze bestuurder draait de boel om: 'Ik ben overgeleverd aan jullie, maar ik heb vertrouwen in de mensheid.'

Hij is op aarde om mensen te helpen en de zeldzame lifter is altijd welkom in zijn warme Suzuki. Met iedere morgen een gebedje naar boven voelt hij zich beschermd door de Here. Als we tijd zouden hebben, kregen we ook nog - net als andere lifters - gratis thee en een boterhammetje bij hem thuis. In de opgeruimde auto met King pepermuntjes, Verkade chocolade en cassettebandjes met Joyfull Prays glijden de kilometers kosteloos voorbij. Praise the Lord! Vanaf de afrit is het nog drie kilometer lopen naar onze eindbestemming.

Beoordeling:***

In twee woorden: onzeker avontuur

www.meerijden.nl

www.hitchhikers.org

Gratis uit

De garderobejuffrouw ontbreekt, De Graaff vervult haar taak en neemt zorgzaam de natgeregende jas van Haest aan. Opgetogen veren we over het bordeauxrood naar de concertzaal. De mogelijkheden om gratis uit te gaan, zijn groot. Lezingen aan universiteiten. Concerten in conservatoria, kerken en concertzalen. Dwalen in één van de gratis musea.

Wij kiezen voor een trip op de meeslepende klanken van het Erard Ensemble, tijdens het wekelijks gratis lunchconcert in het Amsterdams Concertgebouw. Handenwrijvend zien we dat hun concerten normaal minimaal 15 euro kosten. We zijn echt uit, de schitterende eeuwenoude entourage doet ons moeiteloos naar romantische hoogte zweven. Klaar voor Schumann. Als we wegzakken in het pluche kijken we over blauw permanent en paardenstaarten naar topmusici die voor niets onze geest verrijken. De darmsnaren en de Erardvleugel uit 1845 brengen ons in vervoering. Bij Haest zelfs tot kriebelhoest, waardoor zij helaas voor bijna twee euro aan hoestpastilles moet verbruiken om de staande ovatie te halen.

Drank! Het buffet is dicht, maar 8 euro 75 voor een glas Moët & Chandon kunnen wij ons toch niet veroorloven. Het damestoilet biedt soelaas, water streelt zachtspetterend onze mond boven marmeren bassins. Spa blauw: besparing tweemaal 1 euro 80. Onze dorst is gelest. De portemonnee is nog steeds dicht.

In de ontvangsthal zien we hoe de professional het doet. Bankjes vol concertbezoekers nuttigen de inhoud van hun drinkbekers en boterhamzakjes. Vriendelijk wordt er voor ons opgeschoven. Ons plastic zakje ontbreekt. Als hongerige beginnelingen staren we wellustig naar de oer-Hollandse boterhammen.

Beoordeling:*****

In twee woorden: klassieke trip

www.concertgebouw.nl

http://muziekonderwijs.pagina.nl/ (overzicht conservatoria)

    • Mickelle Haest
    • Greetje de Graaff