Groei VS 1,1 procent valt tegen

De Amerikaanse economie is in het afgelopen kwartaal minder hard gegroeid dan verwacht. De groei bedraagt op jaarbasis 1,1 procent. In de afgelopen drie jaar is de groei niet zo laag geweest.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt. De economie is in heel 2005 met 3,5 procent gegroeid. In Nederland bedroeg die groei vorig jaar minder dan 1 procent.

De Amerikaanse groei werd in het vierde kwartaal van vorig jaar afgeremd door teruglopende consumentenbestedingen onder druk van hogere energieprijzen. Bovendien namen uitgaven door de overheid af en investeerde het bedrijfsleven minder.

De groei wordt in de Verenigde Staten per kwartaal bekendgemaakt, maar op jaarbasis verrekend. De cijfers zijn voorlopig. Het ministerie van Handel maakte gisteren wel de definitieve groei over het derde kwartaal van vorig jaar bekend: 4,1 procent.

Hoewel economen de voor de VS ongewoon lage groeicijfers niet verwacht hadden, benadrukte het Witte Huis dat een verwoestend orkaanseizoen voor een eenmalige negatieve impuls heeft gezorgd. 'Het is belangrijk naar de cijfers eráchter te kijken', aldus een woordvoerder namens de regering-Bush.

Amerikanen maken zich zorgen over de economie. Uit een onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat 64 procent van het publiek de economie als 'redelijk' of 'slecht' ziet. Volgens een peiling van persbureau Bloomberg keurt 59 procent van de Amerikanen Bush' economisch beleid af. Economen en analisten hadden een hogere groei verwacht, maar zien het cijfer als tijdelijk.

De beurzen in New York reageerden gisteren positief op het nieuws. De vertraagde economische groei kan het einde van renteverhogingen door het systeem van Amerikaanse centrale banken naderbij brengen. Deze Federal Reserve (Fed) heeft de afgelopen achttien maanden al dertien verhogingen doorgevoerd. Meer renteverhogingen kunnen de economie verder afremmen.

Aanstaande dinsdag komt de Federal Reserve weer samen, voor het laatst met Alan Greenspan als voorzitter.