Gates steunt mondiaal plan tegen tbc

Het liefdadigheidsfonds van Bill Gates, de Amerikaanse grondlegger van Microsoft, draagt de komende tien jaar 600 miljoen dollar bij aan een nieuwe, mondiale campagne om tuberculose uit te roeien.

De multimiljardair maakte dat gisteren bekend op het World Economic Forum in Davos waar de campagne werd gelanceerd.

Het Global Plan to Stop Tuberculosis is een initiatief van 400 organisaties die in het Stop Tuberculosis Partnership verenigd zijn. Voor de uitvoering van het plan is de komende tien jaar naar schatting 56 miljard dollar nodig: 47 miljard dollar voor de behandeling van tuberculose, 9 miljard dollar voor onderzoek en ontwikkeling. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties en het mondiaal fonds ter bestrijding van aids, malaria en tbc hebben enthousiast op het nieuwe initiatief gereageerd.

Vorig jaar stierven naar schatting 1,6 miljoen mensen aan tuberculose. Zo'n vijftig miljoen mensen lijden aan de ziekte. De campagne zou de komende tien jaar 14 miljoen doden moeten voorkomen. 'Tuberculose is een lastige ziekte om te bestrijden', zei Gates gisteren. 'Dat lukt alleen als we allemaal samenwerken: particuliere sector, farmaceutische bedrijven, filantropische instellingen en regeringen van landen die kampen met de ziekte.'

De campagne gaat ervan uit dat zeker veertig procent van het benodigde geld beschikbaar wordt gesteld door de G-8, de grootste industrielanden plus Rusland. De Britse minister van Financiën Gordon Brown zei in Davos dat hij de financiering zal aankaarten in Moskou, waar zijn collega's van de G-8 (de zeven grootste industrielanden plus Rusland) volgende week bijeenkomen. De resterende zestig procent moet worden opgebracht door de regeringen van landen die worstelen met tbc.

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo noemde het plan 'van cruciaal belang voor Afrika'. In 46 van de 53 Afrikaanse landen is tbc een van de belangrijkste doodsoorzaken.

De initiatiefnemers van de campagne hechten groot belang aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Volgens woordvoerder Marcis Espinal zijn er 27 nieuwe middelen tegen tuberculose in de maak. Ook worden er proeven gedaan met vier vaccins. Espinal voorspelde dat er in 2012 een eerste vaccin beschikbaar zou kunnen komen.

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de laatste zes jaar bijna vijf miljard dollar aan internationale gezondheidszorg gespendeerd. Vorig jaar schonk Gates in Davos 750 miljoen dollar aan de Global Alliance for Vaccines and Immunization, een mondiaal inentingsprogramma dat hij vijf jaar eerder met eenzelfde bedrag van de grond had geholpen. Het fonds heeft bijna 27 miljard dollar in kas.

Bill en Melinda Gates gebruiken hun geld als durfkapitaal om gewaagde, ambiteuze nieuwe projecten en medische programma's op gang te brengen. Op hun website schrijven ze dat ze hun stichting 'als katalysator' zien. De grote giften van Gates trekken vaak ook andere geldgevers over de streep.