Eens

Dat Nederland wereldkampioen deeltijdwerken is, is zowel een vloek als een zegen. Een zegen voor alle mensen die graag veel tijd willen besteden aan andere activiteiten, waaronder zorgen voor kinderen of andere familieleden. Menige Amerikaan is jaloers dat bij ons de werkweek geen zestig (tot zelfs tachtig) uur hoeft te omvatten. Er zijn in veel sectoren deeltijdbanen, zodat je minder kan werken in het spitsuur van het leven. Veel deeltijdwerkers hebben een hogere levenskwaliteit en dat kunnen we alleen maar toejuichen.Een vloek, want voor jonge ouders is het onmogelijk om beiden voltijds te werken. Omdat de hele inrichting van onze maatschappij er op gebouwd is dat één ouder in deeltijd werkt. De schooluren zijn kort, de artsen werken alleen overdag, het is nog steeds niet vanzelfsprekend om goede kinderopvang te vinden, en al helemaal niet voor vijf dagen per week. Bovendien worden ouders die allebei volledig werken gedemoniseerd door moralisten die denken dat dit slecht is voor de kinderen.Kinderen in België en Frankrijk zijn het bewijs van het tegendeel.

    • Ingrid Robeyns