Domenico Gabrieli:

Het complete cello-oeuvre van Domenico Gabrieli (1651-1690) beslaat slechts 47 minuten. Als Gabrieli had geweten dat je tegenwoordig 78 minuten muziek op een cd krijgt, zou hij vast nog veel meer cellomuziek hebben geschreven. Want de Bolognees, zelf een cellist, was een levensgenieter en een gezellig en een plezierig man. Dat hoor je zo aan zijn cellomuziek, een aansprekende en gevarieerde reeks voorstudies voor de beroemdste cellomuziek aller tijden, de Zes suites voor cello-solo die Bach componeerde tussen 1717-1723.

Gabrieli experimenteerde voor de cello veel meer met de muzikale vormen. De Japanse cellist Hidemi Suzuki, die aan het Haagse Koninklijk Conservatorium studeerde bij Anner Bijlsma, speelt hier drie sonates waarbij hij wordt begeleid door een klavecimbel. Dan zijn er de zeven ricercares, solostukken met verschillende thema's. En dan is er nog die heerlijke canon om met twee celli samen te spelen, elkaar intiem omstrengelend voor slechts 2 min. 4 sec.

Kasper Jansen

Domenico Gabrieli: oeuvre voor cello door Hidemi Suzuki Arte dell' Arco TDKAD009****
    • Kasper Jansen