Debat over Nederlands op straat

Nederlands praten op straat is heel belangrijk. Ik krijg van veel mensen mailtjes dat zij zich unheimisch voelen op straat.

Minister Verdonk tijdens een VVD-congres over integratie in Rotterdam, 21 januari

DENHAAG:27MEI2003 Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). FOTO TWEEDE CAMERA/HANSKOUWENHOVEN/ROEL ROZENBURG TWEEDE CAMERA

Welke gestoorde landgenoot zou het in z'n hersens halen om serieus te wensen dat iedereen verplicht werd op straat Nederlands te spreken? Mevrouw Verdonk.

Jan Blokker in de Volkskrant, 23 januari

Ivo Opstelten heeft een leuke voorzet gedaan met de Rotterdam Code. Ik vind het goed dat het stadsbestuur het heeft aangedurfd om op papier te zetten wat de rechten en plichten van mensen zijn.

Minister Verdonk in het Algemeen Dagblad, 23 januari

Stel je voor dat ik met mijn man op vakantie in Frankrijk alleen maar Frans zou mogen spreken.

D66 -Tweede-Kamerlid Ursi Lambrechts, Dagblad Flevoland, 23 januari

Minister Verdonk draaft door. Natuurlijk is het goed dat allochtonen op school en op de werkvloer Nederlands spreken, maar om daar meteen een straatregel of code van te maken is niet realistisch. Bovendien: wat denkt de minister met deze vrijblijvende regel op te lossen?

Commentaar in het Brabants Dagblad, 24 januari

Taal is het probleem niet. Armoede en gebrek aan kansen. dát zijn de problemen.

Taoufik in NRC Handelsblad, 25 januari

Jullie zeggen dat wij politici het verkeerd doen. En ik kan mij dit gevoel wel indenken. Want we dóén het ook verkeerd, als in deze stad één op de drie kinderen met een taalachterstand naar de basisschool gaat. Dat is het probleem.

De Rotterdamse CDA-wethouder Integratie Leonard Geluk in NRC Handelsblad, 25 januari

Als het probleem is dat te veel Marokkaanse ouders thuis alleen maar Berbers of Arabisch spreken met hun kinderen, en die kinderen zo een achterstand bezorgen, zeg dat dan - en probeer er iets aan te doen. Maar ga niet onder de noemer van gelijkheid allerlei groepen aanspreken op onwenselijk gedrag dat ze helemaal niet vertonen. Dat zorgt alleen maar voor nodeloze verdeeldheid.

Gertjan van Schoonhoven in Elsevier, 28 januari