De wereld viert de verjaardag van Mozart

Van Beijing tot Ramallah begon de wereld gisteren, 250 jaar na Mozarts geboorte, aan een lang muzikaal feestweekeinde.

De klokken in Salzburg luidden gisteravond om acht uur, op de minuut af 250 jaar na de geboorte van Wolfgang Amadeus Mozart, in het huis van zijn ouders aan de Getreidegasse, middenin de stad. De herdenking van zijn geboorte begon gistermorgen al om negen uur met het drie dagen durende 'Grote Mozart Weekeinde'. Het is een uniek evenement met documentaires, voorstellingen en concerten, overal ter wereld, van Beijing tot Ramallah, uitgezonden in vijfentwintig landen, ook in Nederland. Een documentaire over het leven van Mozart liet al kort na negenen filmbeelden zien van het pasgeboren muzikale wonderkind Mozart.

In Salzburg waren er concerten en plechtigheden. In de Gouden Zaal van het Mozarteum, gaven de Wiener Philharmoniker een concert met Mozarts Pianoconcert KV 456 met Pierre Laurent Aimard als solist. De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt, ook de 'ere-dirigent' van het Concertgebouworkest, leidde het concert en hield ook een grote rede. Harnoncourt keerde zich tegen de commerciële exploitatie van het Mozartjaar. 'Oostenrijk en Mozart zijn dit jaar synoniem. Maar dat heeft niets te maken met hem maar alles met geld en zaken. Wij hebben hem en zijn muziek nodig. We zouden ons eerder moeten schamen dan ons op te blazen met hooghartigheid.'

In Wenen, waar Mozart de laatste tien jaar van zijn leven woonde, werd het 'Figarohuis' waar hij daar het langst woonde, heropend als een Mozartmuseum na een renovatie en uitbreiding.

De 250ste verjaardag van Mozart bracht ook het nieuws dat in Brazilië een essentieel deel is gevonden van Mozarts Requiem KV 617, dat hij bij zijn dood op 5 december 1791 in Wenen onvoltooid achter liet. Mozarts leerling voltooide het gedeeltelijk, maar hij zorgde niet voor een deel op de tekst Libera me, 'Bevrijd mij'. De Oostenrijkse componist Sigismund Neukomm (1778-1858), die tussen 1816 en 1821 in Rio de Janeiro verbleef op uitnodiging van de Portugese koning Joao VI, componeerde een Libera me waarmee het Requiem voor het eerst compleet werd uitgevoerd. Het onlangs terug gevonden deel staat nu op een cd van het Franse label K617.

In Nederland, waar Mozart in 1765 en 1766 maandenlang met zijn ouders en zuster Nannerl verbleef, was de Mozartherdenking donderdag al in Zeist begonnen met een Mozart Festival dat nog tot morgen voortduurt in Utrecht, waar de 10-jarige Mozart op 21 april 1766 optrad in het Bijlhouwersgildehuis aan het Vredenburg, waren er gisteravond twee Mozartevenementen. Brilliant Classics, de cd-producent van drogist Kruidvat, presenteerde een nieuwe 14-cd-box met alle solomuziek voor klavier van Mozart, gespeeld door fortepianist Bart van Oort. Er zijn een paar premières bij van stukken die recent aan Mozart zijn toegeschreven.

Eerder op de dag kreeg Brilliant Classics in Parijs een gouden plaat voor de verkoop van in Frankrijk honderdduizend exemplaren van een box met de complete muziek van Mozart op 170 cd's voor 99 euro. In totaal werden er dus zeventien miljoen Mozart-cd's verkocht.

In het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg presenteerde het Nederlands Blazers Ensemble - rechtstreeks op Radio 4 - een sprookjesachtige en speelse bewerking door Hans van der Heide van Mozarts opera Die Zauberflöte als een kameropera voor slechts drie zangers (Johannette Zomer, Bernard Loonen en Frans Fiselier) en dertien musici. Hoboïst Bart Schneemann gidste op een rijmende tekst van Theo Nijland. De geestige en fantasievolle voorstelling wordt nog herhaald.

Het Grote Mozart Weekeinde op radio en tv: t/m 29/1 www@omroep/Mozart.nl; www.24hoursMozart.com; Die Zauberflöte door het NBE nog te zien: 8/2 Concertzaal Tilburg; 9/2 Oosterpoort Groningen; 10/2 Philharmonie Haarlem; 12/2 Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam.

    • Kasper Jansen