Daimler verliest banen Nederland

De reorganisatie die de Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler eerder deze week aankondigde, heeft ook gevolgen voor Nederland.

De Nederlandse divisie van het autoconcern brengt het personeelsbestand met ongeveer 20 procent terug. Dat betekent dat er 65 banen verdwijnen.

DaimlerChrysler Nederland maakte gisteren bekend dat de personeelsreductie zeer waarschijnlijk zonder gedwongen ontslagen kan worden bereikt. De Nederlandse divisie van de fabrikant van Mercedes neemt twee jaar de tijd om het personeelsbestand in te krimpen.

Een deel van de banen in Nederland wordt geschrapt en een deel zal via uitbesteding buiten het bedrijf worden geplaatst. DaimlerChrysler bekijkt onder meer of het werkzaamheden op het vlak van reclame en informatietechnologie kan uitbesteden.

Net als bij de rest van het autoconcern zullen de ingrepen ook in Nederland voornamelijk administratief personeel raken.

Een woordvoerder van Daimler-Chrysler zei dat de Nederlandse tak van de onderneming zich tegelijkertijd wil versterken in zijn belangrijkste activiteiten, die hier voornamelijk de verkoop omvatten.

DaimlerChrysler kondigde afgelopen dinsdag aan dat er wereldwijd ongeveer 6.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen onder het administratief personeel. Dat is ongeveer een vijfde van het totaal. De ingreep moet samen met eerder aangekondigde maatregelen een jaarlijkse besparing van 1,5 miljard euro opleveren.

De autofabrikant snijdt in de kosten om mee te kunnen met de concurrentie. Het concern voelt in de Verenigde Staten steeds meer druk van het Japanse Toyota. In Europa heeft het bedrijf toenemende last van de Duitse fabrikant BMW (ANP).