Daarom heb ik een wapen bij me

Steeds meer jongeren dragen een wapen bij zich. Waarom eigenlijk? Yassine Zahraoui (17) gaat op onderzoek uit in Amsterdam

VOOR DE ZEKERHEID: Wapentuig van de jeugd van tegenwoordig

Naam: Amar(17)

Wapen: vlindermes

Op het Welland College in Osdorp chillt Amar met zijn vrienden op het schoolplein. Als ze klaar zijn met het laten schrikken van mensen, low kicks uitdelen en lelijke meisjes afkraken, begint hij met vertellen. 'Ik heb meestal m'n vlindermes bij me, omdat ik dat wel stoer vind. Iedereen heeft dan respect voor me. Niemand durft me af te kraken en niemand zoekt problemen. Je ziet, ik heb veel macht hier. Niemand durft er wat van te zeggen, bang dat ik hen zal neersteken.' Ik moet lachen en vraag: 'Zou je dat doen dan?' 'Nee man, natuurlijk niet. Ik heb geen zin om opgepakt te worden vanwege wapenbezit en dat soort shit. M'n pa maakt me trouwens af als hij er achter komt.'

Naam: Stanly (18)

Wapen: honkbalknuppel

Met een hamburger in z'n linkerhand en een honkbalknuppel in z'n rechterhand staat Stanly voor de Burger King op het Leidseplein. Ik denk bij mezelf: 'Deze man is helemaal lijp in z'n hoofd''. Zelf vindt hij het niet zo vreemd: 'Het begon toen ik ruzie met jongen kreeg en dat uitliep op een vechtpartij, die ik natuurlijk gewonnen heb. En een tijdje later heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen dat er vrienden van die andere jongen naar mij op zoek waren. Vanaf dat moment ben ik op m'n hoede en neem ik elke dag mijn honkbalknuppel mee. Ik stop hem altijd in een tas, zodat de politie mij niet kan aanhouden wegens wapenbezit. Die vrienden hebben me later inderdaad nog gevonden. Ze stonden me bij het hek van mijn school op te wachten. Ik had gewoon schijt en liep er op af met de honkbalknuppel in m'n hand en vroeg aan die boys wat het probleem was. Ze scheten hem dood en vervolgens hebben we het gewoon uitgepraat. Ik heb m'n knuppel nog nooit gebruikt, dat is nog nooit nodig geweest. Ik zal hem alleen gebruiken als ik weet dat ik anders het gevecht ga verliezen.' Wat ik raar vind is dat hij nu geen tas bij zich heeft, want hij zegt net dat hij op deze manier zo opgepakt kan worden. Helemaal omdat het politiebureau om de hoek is. Als ik hem vraag waarom hij het ding nu gewoon in zijn hand heeft, zegt hij: 'Omdat ik vandaag geen zin had om een tas te dragen'.

Naam: Quinny (16)

Wapen: mes

Quinny ken ik van een vechtpartijtje tegenover de Melkweg in Amsterdam, ik kwam er toen achter dat hij een mes bij zich droeg. Ik regel zijn nummer, bel hem op en vraag of hij nog boos is over de vorige keer. 'Ik laat het rusten,' zegt hij. Ik spreek met hem af, maar neem voor de zekerheid toch maar een vriend mee. Ik vraag waarom hij z'n mes niet heeft gebruikt toen wij aan het vechten waren: 'Ik gebruik het alleen als ik al heel lang ruzie met iemand heb. Dat is één keer gebeurd, toen heb ik iemand gestoken in z'n been. Daardoor heb ik vier maanden vastgezeten.'

De namen zijn op verzoek van de ondervraagden gefingeerd

    • Yassine Zahraoui