Cohen wil een tweede termijn

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) is beschikbaar voor een tweede termijn in Amsterdam. Dat zei hij gisteravond tijdens een politieke bijeenkomst in de hoofdstad. Cohen (58) is sinds januari 2001 burgemeester van Amsterdam. Tot gisteravond had hij altijd in het midden gelaten of hij na zijn termijn van zes jaar door zou willen als burgemeester van Amsterdam.

Een burgemeester kan na een termijn van zes jaar worden herbenoemd. Momenteel is een wijziging van zowel de Grondwet als de gemeentewet in gang gezet om de benoeming door de Kroon te vervangen door een direct gekozen burgemeester.

Cohen zei lang nagedacht te hebben over een tweede termijn. 'Het is een zware baan. Je moet de functie niet te lang vervullen. Zes jaar plus zes jaar is lang, toch denk ik erover om door te gaan. Als het aan mij ligt.' De burgemeester weet niet of hij de volle tweede termijn zal afmaken. 'Misschien dat er over vier jaar burgemeesterverkiezingen zijn. Dat is dan een mooi moment om ermee op te houden', zei Cohen, die voorstander is van een direct gekozen burgemeester.

Cohen trad destijds aan met het motto: de boel bij elkaar houden. Politieke tegenstanders reageerden daar vaak wat schamper op, maar Cohen staat nog volledig achter deze woorden.

De afgelopen weken moest Cohen zijn motto weer in de praktijk brengen, nadat er in verschillende stadsdelen incidenten waren met Marokkaanse jongeren. Zo riep hij alle stadsdeelvoorzitters bij elkaar om te vragen wat er in de stadsdelen speelt en bezocht hij een bijeenkomst met vertegenwoordigers van Marokkaanse organisaties om te praten over hoe de problemen met de jongeren aangepakt kunnen worden.

Rond de jaarwisseling sloeg een groep Marokkaanse jongeren in de wijk de Pijp de ruiten van tientallen auto's in. Ook in de Diamantbuurt waren weer incidenten. Daar werden de ruiten van een deelraadslid ingegooid. Ook in Slotervaart waren incidenten.