'Bereid' tot minder vluchten

De commandant van de NAVO-luchtmachtbasis bij Schinveld is bereid om achthonderd oefenvluchten in de toekomst niet langer vanuit de militaire basis Geilenkirchen bij Schinveld uit te voeren, maar van andere vliegvelden. Op die manier kan de geluidsoverlast voor oostelijk Zuid-Limburg beperkt worden. Deze bereidheid heeft de commandant van de luchtmachtbasis aan staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) meegedeeld. Die zei dat tijdens een werkbezoek dat hij gisteren bracht aan Schinveld.

Nederland zal zich in NAVO-verband verder inzetten voor geluidsarme motoren voor de AWACS-radarvliegtuigen, hoewel mensen op korte termijn geen valse hoop moeten koesteren, waarschuwde Van der Knaap.

Nederland gaat op korte termijn met andere landen spreken of die bereid zijn een deel van de overlast van de AWACS over te nemen. Van der Knaap wilde niet zeggen of nu 'slapende' militaire bases, zoals bij Roermond, daarvoor in aanmerking komen.

Van der Knaap kwam verder naar Schinveld om de verstoorde verhoudingen tussen enerzijds het Rijk en anderzijds de provincie Limburg en de gemeente Onderbanken weer te normaliseren. Er komt een commissie die het vertrouwen moet herstellen en moet onderzoeken waar knelpunten zitten.