Beleggers blij met strijd P&O

De aandeelhouders van P&O leunen in verwondering achterover. Het Britse haven- en scheepvaartconcern heeft ingestemd met een overname voor 3,6 miljard pond door PSA International. Het bod vertegenwoordigt een premie van 70 procent ten opzichte van de koers van vóór het eerste bod en waardeert P&O op een verbluffende 32 maal de winst van vorig jaar.

De markt verwacht dat het havenconcern Dubai Ports World nóg meer zal bieden, omdat het door de regering van Dubai gecontroleerde bedrijf zegt vastbesloten te zijn deze zeldzame kans niet aan zich voorbij te laten gaan.

Op deze niveaus verdisconteren de bieders al méér goed nieuws in de prijs dan de bedrijfstak ooit kan waarmaken. De belangstelling van Singapore voor internationale expansie is juist aangewakkerd door de bouw van een grote concurrerende haven in Maleisië.

De winsten van havenconcerns zijn kwetsbaar voor inzinkingen van de wereldhandel, die tussen 2001 en 2003 slechts met 3 procent per jaar groeide.

Een terugkeer naar evenwichtiger sferen zou een grote inzinking van de handel met zich meebrengen, en dat zou in deze kapitaalintensieve bedrijfstak verliezen kunnen veroorzaken. Maar daar hoeven de aandeelhouders van P&O op dit moment niet om wakker te liggen. Zij kunnen de ontwikkeling van de bedrijfstak straks gadeslaan met grote hoeveelheden geld op zak.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Hadas