Autootjes van Albert Heijn en Blokker

Hij staat niet bepaald bekend als een autoliefhebber, Jaap Blokker. Jarenlang reed hij BMW, vooral omdat een vriend toevallig een BMW-garage had. Nadat deze met pensioen was gegaan, stapte de eigenaar van de gelijknamige winkelketen kortstondig over op een Jaguar. En inmiddels staat er een Volkswagen diesel op z'n oprijlaan. Een luxe weliswaar, want het is een Phaeton - daar rijden er niet veel van rond in Nederland.

Het maakt Blokker weinig uit, in wat voor auto hij rijdt. Noch wat er allemaal op of in zit. Pas na lang aandringen van zijn vrouw liet hij een elektronisch navigatiesysteem monteren. Jaap Blokker zou voor C1000 kunnen werken. Geen fratsen.

Op heel ander vlak heeft de man die ook speelgoedwinkels exploiteert wél belangstelling voor autootjes. Op de beurs. Naar deze week bekend werd heeft Blokker een flink aandelenbelang in autoleasebedrijf Athlon. Zijn particuliere beleggingsfirma Breedinvest meldde onlangs 5,12 procent in het beursgenoteerde bedrijf uit Hoofddorp te hebben opgebouwd. Dat is, tegen de koers van gisteren, een kleine 20 miljoen euro waard.

Blokker, die wel meer grote beursbelangen heeft, komt bij Athlon interessante andere beleggers-in-het-groot tegen. Adri Strating, een van de laatst overgebleven verdachten in de beursfraudezaak Clickfonds, heeft ietsje meer dan 5 procent. Aat van Herk, de steeds zichtbaarder beleggende vastgoedhandelaar uit Rotterdam, heeft er ruim 6.

Blokker is niet de eerste winkelier die belegt in Athlon. Al in 1925 kocht Albert Heijn - de oude - een meerderheidsbelang in het bedrijf dat negen jaar eerder was opgericht onder de naam Riva (Reparatie Inrichting van Automobielen). Na de beursgang in 1954 hield familie Heijn nauwe banden. Met een klein pakketje aandelen zit Oscar Heijn al twaalf jaar in de raad van commissarissen.

Volgens een kenner van de beurs zou Blokker het belang in Athlon overigens al zes jaar geleden hebben aangeschaft, maar toen op naam hebben gezet van de Curaçaose trustmaatschappij Interfiducia. Hij heeft nu kennelijk reden gezien om dat pakket over te hevelen naar zijn eigen Hollandse beleggingsvehikel.

Het nieuwe aandelenbelang van Breedinvest zal niet het eerste klusje zijn geweest voor Stef Koning, de vermogensbeheerder die Blokker vorig jaar van zakenbank Kempen overnam. Dat moet het afboeken zijn geweest van Blokkers 5-procentsbelang in Van der Hoop Bankiers. Na het faillissement daalde de waarde daarvan tot nog geen 70.000 euro. Da's onder de cataloguswaarde van z'n eigen auto.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen