Atongo Zimba:

Hij werd geboren in de savannen van het noorden van Ghana, vandaar de titel Savannah Breeze.

Hij luisterde in zijn jeugd veel naar Fela Kuti van wie hij in ieder geval heeft geleerd dat goede dansmuziek meer behelst dan het pompen van beats. Zijn instrument is de koliko, een tweesnarig tokkelinstrument met als klankkast een kalebas, maar die is zelden prominent te horen.

Het gaat hier vooral om Atongo de zanger die knauwerig en raspend het aanstekelijke middelpunt is van verschillende bezettingen die met elkaar de behoefte delen de zaak hevig te laten swingen.

Soms fel en stads als er blazers meedoen, meer op een half-landelijke manier als een steelpan of accordeon de sfeer bepalen. Voor de komische noot zorgt 'No beer in Heaven' een ge-afrikaniseerde versie van de Teutoonse dijenkletser 'In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier'. Dit is gevarieerde en goedgemaakte afropop waar je ook zonder party vrolijk van wordt.

Frans van Leeuwen

Atongo Zimba: Savannah Breeze HIP 003 Distr. Walboomers****
    • Frans van Leeuwen