Arveladze legt criticasters met treffers het zwijgen op

Roda JC1AZ4

Ruststand 1-2. 2. Arveladze 0-1, 18. Voigt 1-1, 39. Arveladze 1-2, 48. Huysegems 1-3, 53. Arveladze 1-4. Schds: Braamhaar. Tsch: 12.500. Gele kaart: Van Galen (AZ).

AZ blijft samen met PSV aan kop in de eredivisie. Mede dankzij drie doelpunten van de Georgische aanvaller Arveladze wonnen de Alkmaarders bij Roda JC: 4-1. Voor AZ lonkt nog steeds de eerste landstitel sinds 1981.

Voor de zoveelste keer dit seizoen liet Arveladze (32) alle clubs die hem vorige zomer te duur, te traag of te oud vonden, zien dat zij destijds een verkeerde afweging hebben gemaakt. De spits scoorde in 22 wedstrijden voor AZ inmiddels 17 keer, en is samen met Ajacied Huntelaar topscorer in de eredivisie. Zijn trainer Van Gaal noemde hem eerder al de meest intelligente aanvaller die hij onder zijn hoede heeft gehad. Ook tegen Roda JC toonde Arveladze waarom Van Gaal tot die conclusie kwam. De van het Schotse Glasgow Rangers overgekomen Georgische international is altijd in beweging, immer aanspeelbaar, sterk in de combinatie en staat ook nog eens vaak op de juiste plaats.

Statistisch gezien is Arveladze een spits die altijd en overal scoort, zij het dat hij nimmer in een Europese topcompetitie uitkwam. Toch zijn de cijfers die de voormalige Ajax-speler kan overleggen uitstekend. In de Nederlandse competie trof hij in 117 duels 72 keer doel, terwijl hij ook in Turkije (96/61) en Georgië (105/95) vaak het net wist te vinden. Bovendien scoorde hij negentien keer in 52 interlands voor zijn vaderland. Dat Arveladze tevens oog heeft voor zijn medespelers, bewijzen zijn assists van dit seizoen. Met acht voorzetten waaruit gescoord werd geeft hij ook op dat vlak de toon aan bij AZ.

Arveladze heeft bij de Alkmaarders nog een contract tot 2007, waarna hij mogelijk zijn loopbaan zal beëindigen. Daarmee is dan meteen het probleem van AZ op de korte termijn genoemd: het wegvallen van basisspelers. Middenvelder Van Galen stopt na dit seizoen, terwijl Landzaat, Perez, Opdam en De Cler twijfelen over de nieuwe aanbiedingen die ze van de clubleiding hebben ontvangen. Toch moet daaraan niet al te veel waarde worden gehecht, want AZ heeft een solide basis. Het in aanbouw zijnde nieuwe stadion is uitverkocht en nu al te klein, terwijl de club op organisatorisch (topmanagers) alsmede financieel gebied (voorzitter Scheringa) weinig reden tot klagen heeft.

Sportief gezien hoopt de club een terugval zoals vorig jaar te vermijden en deze jaargang een prijs te pakken. AZ is nog op drie fronten actief: in de UEFA Cup wacht Betis Sevilla, in de beker MVV en in de competitie zijn PSV en Feyenoord de belangrijkste concurrenten. Tegen Roda JC liet de ploeg van Van Gaal weer eens zien over een surplus aan technische kwaliteiten te beschikken.

De eerste helft was het duel tegen Roda JC het aanzien meer dan waard. Al na twee minuten kwamen de gasten op voorsprong. Na een slimme steekpass van AZ-middenvelder De Cler scoorde Arveladze uit de draai: 0-1. Niet alleen liet AZ eens te meer blijken het patent te hebben op snelle openingstreffers, ook Arveladze weet van wanten. De Georgiër scoorde eerder dit seizoen al na 24 seconden tegen Heerenveen, nog steeds het snelste doelpunt in de huidige voetbaljaargang. Roda JC ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Onder aanvoering van de enige twee creatievelingen in de ploeg - de middenvelders Sergio en huurling Cziommer - werd een offensief ontketend. Na ruim een kwartier kwam de ploeg van trainer Stevens langszij, toen de Duitser Voigt hard raak schoot na. Roda JC heeft overigens niet alleen op het veld te maken met Duitse invloeden: het thuispubliek bedankt de clowneske speaker na elk doelpunt in het Duits, hoort daarbij steeds dezelfde Keulse Schlager voorbij komen en zingt voortdurend jetzt geht's los als aanmoedigingskreet. AZ trok zich weinig aan van die kunstmatig opgewekte sfeer. Bij temperaturen van min vijf graden kwam de ploeg van trainer Van Gaal tegen de verhouding in op voorsprong. Nadat Roda JC een tweetal kansen had gemist, scoorde Arveladze opnieuw. Een schot van De Cler werd nog gekeerd door Kujovic, maar Arveladze stond weer eens op de juiste plek: 1-2. Na rust was de strijd snel gestreden. Huysegems en opnieuw Arveladze dompelden de thuisclub in rouw, waarna AZ de wedstrijd simpel kon uitspelen.

    • Marcel Abrahams