Afrikaanse Unie: vredesakkoord Darfur op komst

Abuha, 28 jan. Er is een vredesakkoord in zicht voor de west-Soedanese regio Darfur. De bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, Sam Ibok, zei dat gisteren. Volgens hem worden de Soedanese regering en de twee rebellengroepen uit Darfur het binnen enkele weken eens, tenzij er iets dramatisch gebeurt in Darfur. Hij zei dat de Soedanese regering haar positie deze week aanzienlijk heeft gematigd, nadat Soedan op de top van de Afrikaanse Unie in Khartoum door andere Afrikaanse lidstaten was bekritiseerd. De Soedanese president Bashir werd niet gekozen tot voorzitter van Unie. Een Afrikaanse vredesmacht is tot nu toe niet in staat gebleken om een einde te maken aan het geweld in Darfur. Het conflict heeft de afgelopen drie jaar het leeuwendeel van de plaatselijke bevolking uit haar dorpen verjaagd.