Abbas stuurt aan op regering Hamas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal Hamas, grote winnaar van de Palestijnse parlementsverkiezingen deze week, vragen een regering te vormen. Abbas, die overweegt af te treden, staat onder grote druk van de VS om aan te blijven.

Morgen gaat Abbas naar Gazastad voor overleg met Hamas-leider Ismail Haniyeh, een van de belangrijkste kandidaten voor het premierschap. De overwinning van de islamitische organisatie Hamas is zo groot (76 van de 132 zetels) dat coalities zonder die partij uitgesloten zijn. De vraag is welke partijen willen deelnemen aan een regering met Hamas. Geen van de andere partijen heeft daarop al positief geantwoord.

In Gazastad en Rafah werd gister na het avondgebed gewelddadig gedemonstreerd door leden van de Al-Aqsa Martelarenbrigades. Deze groepen, die deel uit maken van de verliezende partij Fatah, eisten het aftreden van president en Fatah-leider Abbas. Auto's werden in brand gestoken. Demonstranten eisten dat Mohammed Dahlan, sterke man van Fatah in de Strook van Gaza, de leiding van de partij overneemt.

In het verslagen Fatah (43 zetels) is een heftig debat uitgebroken over de vraag of de partij moet deelnemen aan een regering van Hamas. Abbas lijkt daar achter de schermen een voorstander van te zijn, maar voormalige ministers vrezen dat Fatah in zo'n regering wordt 'doodgedrukt'.

Fatah-leiders hebben intussen Israël en Amerika de schuld gegeven van hun nederlaag. Volgens Jibril Rajoub, oud-hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst, heeft Amerika niet geluisterd naar pleidooien voor uitstel van de verkiezingen. Israël, aldus Rajoub, heeft 'alles gedaan om de Palestijnse Autoriteit te saboteren.'

Hamas-leiders Ismail Haniyah en Mahmoud Zahar zeiden gisteren dat Hamas bereid is tot het verlengen van het bestand dat sinds een jaar in acht wordt genomen. Volgens Zahar zal de beweging ,,Israëlische aanvallen zeker niet onbeantwoord laten'. Beide leiders, die zijn gekozen in het parlement, toonden zich verrast door de omvang van de zege. 'We wisten dat we zouden winnen, maar deze zege betekent dat wij meer verantwoordelijkheid hebben gekregen dan gedacht', aldus Haniyah.

Strategie VS/EUpagina 5