Aantal bedrijven groeit door slechte arbeidsmarkt

Zoetermeer, 28 jan. Het aantal bedrijven in Nederland groeit weer sinds 2004, zo heeft het economisch onderzoeksbureau EIM gisteren gemeld. Het bureau schrijft de groei mede toe aan de minder goede arbeidsmarkt in de afgelopen jaren. Mensen zien oprichting van een eigen bedrijf als een goed alternatief voor het werknemerschap. In 2005 zijn 55.000 nieuwe bedrijven gestart. Dat zijn er 7.000 meer dan een jaar eerder, aldus het EIM. Nieuwe bedrijven zijn steeds belangrijker voor de werkgelegenheid. In 2004 ontstonden meer dan 100.000 banen door de oprichting van nieuwe bedrijven. Dat is tweemaal zoveel als in het begin van de jaren '90. Over een periode van vijf jaar blijkt dat ongeveer 60 procent van de nieuwe banen afkomstig is van bestaande bedrijven en 40 procent van nieuwe en relatief jonge bedrijven.