www.nrc.nl

Weblog Davos. Hoofdredacteur Folkert Jensma is bij het World Economic Forum in Davos en houdt een weblog bij op www.nrc.nl/wef. Hij heeft de Nederlandse inbreng op het Forum geturfd. 'Bij de tientallen workshops en panels waaraan de 2300 deelnemers zich gedurende vier dagen kunnen laven, heb ik achttien Nederlandse sprekers geteld. Zeven van hen zijn bestuurder of bestuursvoorzitter van een grote Nederlandse onderneming. Twee sprekers besturen een buitenlandse onderneming.“ Op de podia van Davos zitten verder vier politici, van wie twee uit Brussel (Kroes en De Vries), een lid van de Tweede Kamer (Hirsi Ali) en een lid van het kabinet (Brinkhorst). Er zijn twee Nederlandse hoogleraren (Halberstadt en Kets de Vries). Eén panellid is bestuurder van een internationale liefdadige instelling (NGO-directeur Mabel van Oranje, foto), één Nederlandse religieuze leider (Awraham Soetendorp) spreekt en één architect van wereldnaam (Rem Koolhaas).“

NGO-directeur Mabel van Oranje Nederland, Den Haag, 07-09-2004 conferentie "the politics of European Values' Jan Peter Balkenende en Mabel van Oranje. Foto: Evelyne Jacq

Schaken. In zijn schaakrubriek op www.nrc.nl/denksport schrijft Hans Ree over lichaam en geest. In een interview vergeleek schaker Erwin l'Ami de wonderkinderen Sergei Karjakin (16 jaar) en Magnus Carlsen (15, foto). Karjakin is sterker, maar Carlsen is ieders lieveling. Hoe komt dat? Omdat hij zo klein is, meende L'Ami. 'Carlsen ziet er inderdaad uit als een jongen van acht en bovendien zit hij aan het bord in een soort kinderhansopje, terwijl Karjakin het kostuum van de volwassenen draagt. Carlsen vertedert. L'Ami had gelijk, maar niet helemaal. We houden van Carlsen om zijn vertederende lichaampje, maar er zijn ook schaaktechnische redenen. Karjakin schaakt als een ervaren kampioen, Carlsen als een hemelbestormer; zijn partijen zijn bijna altijd een avontuur.“