Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de biografie van comédienne Sylvia Millecam, geschreven door Netwerk-journalist Alje Kamphuis. Het boek verschijnt aan de vooravond van het proces tegen drie artsen en alternatieve genezers bij het Medisch Tuchtcollege. De artsen en andere personen die een rol hebben gespeeld in het leven van de comédienne komen in het boek aan het woord. En een gesprek met haar vriend Nol Willemsen over de rol van de aangeklaagde artsen in het ziekteproces van de aan kanker gestorven Sylvia. Ned.1, 20.30-21.00u

In de Spaanse documentaire El cielo gira (The Sky Turns) gaat de regisseuse Mercedes Alvarez terug naar het Spaanse dorpje Numancia, tussen Toledo en Madrid, waar zijzelf is geboren. Daar treft ze nog de laatste veertien, bejaarde, bewoners, onder wie de schilder Peio Azketa, die langzaam blind aan het worden is. Het nabij gelegen voormalige spookkasteel blijkt verbouwd tot hotel. Ned.3, 0.00-1.50u.
In de Spaanse documentaire El cielo gira (The Sky Turns) gaat de regisseuse Mercedes Alvarez terug naar het Spaanse dorpje Numancia, tussen Toledo en Madrid, waar zijzelf is geboren. Daar treft ze nog de laatste veertien, bejaarde, bewoners, onder wie de schilder Peio Azketa, die langzaam blind aan het worden is. Het nabij gelegen voormalige spookkasteel blijkt verbouwd tot hotel. Ned.3, 0.00-1.50u.

Nova politiek. Hans de Boer van Taskforce Jeugdwerkloosheid vertelt over zijn plan om werkloze jongeren tot 23 jaar discipline bij te brengen in werkkampen. Verder gaan fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema en LPF-lid Joost Eerdmans met elkaar in discussie over de stelling dat de politiek zich niet moet uitlaten over rechterlijke uitspraken. Dergelijke bemoeienis zet de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak onder druk. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

The temple of the sands. Vierde aflevering in de gedramatiseerde documentaire over de geschiedenis van de Egyptische archeologie met vanavond de rol van Giovanni Belzoni, die de bekendste aller tempels ontdekte: Ramses II bij Abu Simbel, een van de meeste belangrijke en mythische koningen die Egypte ooit heeft gehad. België 2 (Canvas), 21.25-22.20u.

wetenschap

Nieuwslicht. In dit wetenschapsprogramma onder meer aandacht voor het nieuwe paspoort met een speciale computerchip met uw persoonsgegevens die van een afstand kan worden afgelezen. Verder wil Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan naar aanleiding van de koudegolf in Europa weten hoeveel kou een mensenlichaam eigenlijk kan hebben en wordt het prototype van een apparaat gedemonstreerd dat een tennisbal stil in de lucht kan laten zweven en oud-dijkgraaf Melis Spaans, die meent dat hij een standbeeld verdient. Ned.3, 20.20-21.00u.

mozart

Het grote Mozart weekend. In het kader van het Mozartjaar en zijn 250ste geboortedag uitvoeringen van onder andere het Festkonzert II door het Weens Philharmonisch Orkest o.l.v. met Riccardo Muti met sopraan Renée Fleming en bariton Thomas Hampson. Staatskappelle Berlin onder leiding van Daniel Barenboim speelt met bariton Thomas Quasthoff, violist Nikolaj Znaider en sopraan Sylvia Schwartz delen uit Die Zauberflöte, het vioolconcert nr. 5 in A en Symfonie nr. 40. Ned.1, 22.50-2.10u.

Geburtstagskonzert aus Peking: Lang Lang spielt Mozart. Klassiek concert uitgevoerd door het China Philharmonic Orchestra o.l.v. Long Yu met medewerking van pianist Lang Lang. ZDF, 22.50-23.30u.

Plankenkoorts: Mozart. Uitvoering van Die Zauberflöte door het Symfonieorkest en het Koor van De Munt o.l.v. René Jacobs m.m.v. solisten. België 2 (Canvas), 23.55-2.35uu.

Amusement & kunst

Superster. Voorlaatste aflevering van een programma waarin de TROS naar een nieuw presentatietalent zoekt. Vanavond blijven er nog twee kandidaten over. Volgende week vrijdag de laatste aflevering. Ned.2, 20.30-21.25u.

Cinema.nl. Dagelijks verslag van het International Filmfestival in Rotterdam met vanavond aandacht voor het programma-onderdeel White Light, over films over drugs. Met onder meer de opmerkelijke Scandinavische filmreeks Pusher. Ook aandacht voor de toekomst van televisie. Ned.3, 23.30-24.00u.

sport

Eredivisie live. Live voetbalprogramma met een rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de Eredivisie van Roda JC tegen AZ. RTL5, 20.00-22.45u.

Winterspelen: Shani Davis. Portret van de Amerikaanse schaatser Shani Davis. Hij begon op zijn zesde met shorttrack. Sinds vorig jaar is hij ook zeer succesvol bij het langebaanschaatsen. Ook gesprekken met zijn eerste trainer en met mensen uit zijn huidige begeleidingsteam. Ned.2, 22.55-23.45u.

De wedstrijden: Eredivisie. Met nieuws uit voetbal en een samenvatting van Roda JC tegen AZ. Talpa, 23.30-23.50u.