Televisie Film van de dag

Solaris. 'Solaris is een metafoor voor alles wat je niet begrijpt“, zei regisseur Soderbergh over de titel-planeet in zijn verfilming van het boek van de Pool Lem. Zo'n uitspraak associeer je niet direct met Hollywood of George Clooney. Toch komt deze Solaris, eerder verfilmd door de Rus Tarkovski, uit Hollywood en speelt Clooney de hoofdrol. Hij is een psycholoog die de opdracht aanvaardt Solaris te onderzoeken. Hij verlaat de aarde wat graag: zijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd en blijft zijn gedachten beheersen. Zijn opdracht helpt hem niet, want Solaris leest gedachten van wie in zijn buurt komt en materialiseert die. Zo vindt Clooney in het ruimteschip ineens (een replica van) zijn overleden vrouw. Wat of wie is dit? De film is existentieel en filosofisch op een manier die we van Hollywood niet gewend zijn. Succes had hij daar niet. Intrigerend en mooi is de film wel. (Steven Soderberg, 2002, VS), RTL7, 22.45-0.30u.

Bas Blokker

    • Bas Blokker