Staalconcernsin vijandige overnamestrijd

Mittal Steel, de grootste staalproducent ter wereld, heeft een vijandig overnamebod uitgebracht op Arcelor, de mondiale nummer twee.

Mittal, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft maar wordt geleid vanuit Londen, maakte vanmorgen bekend 18,6 miljard euro over te hebben voor Arcelor, een kwart meer dan het Frans-Spaans-Luxemburgse concern gisteren op de beurs waard was. De koers van Arcelor was vanmiddag 34 procent gestegen en stond op 29,81 euro.

Als het bod slaagt, is het de grootste overname in de staalindustrie ooit. Dat record stond al op naam van Mittal, dat de afgelopen jaren dankzij een lange reeks overnames uitgroeide tot wereldmarktleider. Mittal en Arcelor hebben samen 320.000 werknemers en circa 57 miljard euro omzet.

Arcelor was het grootste staalbedrijf ter wereld tot Mittal die positie vorig jaar overnam, onder meer dankzij de overname van de Amerikaanse International Steel Group, waarmee Mittal de grootste staalproducent in de VS werd. In Europa is Mittal marktleider dankzij overnames van staalfabrieken in Frankrijk, Duitsland, Polen en Tsjechië.

Arcelor, dat nog niet op het overnamebod heeft gereageerd, ontstond in 2002 uit een fusie van de staalindustrieën van België en Frankrijk (Usinor), Luxemburg (Arbed) en Spanje (Aceralia) en breidde sindsdien onder meer uit naar Brazilië, dat na China en India de snelst groeiende staalindustrie heeft.

Mittal Steel wordt geleid door de in India geboren Lakshmi N. Mittal (55), die vorig jaar met een geschat vermogen van 25 miljard dollar derde was op de ranglijst van rijkste mensen ter wereld, die het Amerikaanse blad Forbes opstelt. Mittal is de zoon van een Indiase staalfabrikant en begon in 1975 zijn eerste eigen staalbedrijf in Indonesië.

Arcelor en Mittal produceren samen 115 miljoen ton staal. De combinatie zou wereldwijd een marktaandeel van 10 procent hebben. In Europa en de VS ligt dat overigens een stuk hoger. Het ligt daarom voor de hand dat Mittal delen van Arcelor zal moeten doorverkopen om van de mededingingsautoriteiten toestemming te krijgen voor de overname. Mittal heeft zelf al aangekondigd de Canadese staalproducent Dofasco door te verkopen aan ThyssenKrupp. Arcelor nam Dofasco deze week over na een lange biedingsstrijd met ThyssenKrupp.

In 2003 voorspelde Mittal op een congres in Parijs al dat de staalsector de olie-industrie achterna zou gaan. 'De olie-industrie bestaat uit een paar grote, mondiale spelers, terwijl de tien grootste staalproducenten samen maar een kwart van de wereldwijde staalproductie voor hun rekening nemen.' Binnen tien jaar zou dat veranderen, zei Mittal. 'Dan is er nog maar een handvol spelers over die in alle belangrijke regio's actief zijn en elk 80 tot 100 miljoen ton staal produceren.'