Rossini klinkt als mitrailleurvuur

Tot gisteravond was Rossini's operaatje Il Signor Bruschino (1813) voor zover na te gaan nog nooit live in Nederland te beluisteren. Toeval? Schande? Och. In 1813 gingen ook Rossini's Tancredi en L'Italiana in Algeri in première, en tegen beide legt Meneer Schrobber het royaal af. Ook de vergelijking met Il barbiere di Siviglia - deze maand en komende zomer bij de Nederlandse Opera - kan de luchtige eenakter niet doorstaan.

En toch kozen Jan Willem de Vriend en zijn Combattimento Consort juist Il Signor Bruschino met een goede reden. De opera is kleinschalig en overzichtelijk, en leent zich - naar De Vriends idee - goed voor een uitvoering zonder dirigent. Hij bewees al moeiteloos zijn gelijk in de ouverture. De typisch Rossiniaanse orkestrale versnellingen klinken zonder dirigent misschien nog wel opjutteriger - al mis je in de climax even de ronkeriger klank van een vol orkest. Maar in de lyrische passages bereikte het 25-koppige Combattimento Consort Amsterdam een kamermuzikale intimiteit en transparantie die een groot orkest niet licht evenaart.

In Il Signor Bruschino -een paartje smeedt succesvolle list om ondanks boze voogd toch te trouwen - hangt veel af van de zangers. De titelrol was voor Bruno Praticò, 's zomers steevast in het Rossini Festival in Pesaro. Hij is de meester van de snelgebekte ensembles, waarin de medeklinkers als mitrailleurvuur van de lippen spatten. Tegen deze ideale Bruschino bleek de rest van de cast goed opgewassen. Naast de vrij en slank zingende tenor Riccardo Botta (Florville) en de zeer welluidende maar weinig pregnante Donato di Gioia (Gaudenzio) viel Patrizia Biccerè op als stralend door de coloraturen meanderende Sofia.

Dat Il Signor Bruschino ondanks de mooie orkestrale momenten en de goede zangers toch niet in elke scène zo licht in het hoofd maakte als Rossini in andere opera's vaak wel voortdurend lukt, lag puur aan de soms te weinig verrassende noten.

Concert : Il Signor Bruschino van G. Rossini door Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend. Gehoord: 26/1, Concertgebouw, Amsterdam. Radio 4: n.t.b.

    • Mischa Spel