prosto oezjas

Gewoon vreselijk. Je kijkt naar zo’n pasfoto en vraagt je af waarom die stomdronken sergeant de 19-jarige dienstplichtige Andrej Sitsjov op oudejaarsnacht veel te strak op een stoel vastbond, drie uur lang afranselde en daarna vergat. Vond hij hem te rebels? Of juist een watje? Artsen hebben nu door gangreen aangevreten benen, genitaliën en een

sychyov_2.jpgGewoon vreselijk. Je kijkt naar zo’n pasfoto en vraagt je af waarom die stomdronken sergeant de 19-jarige dienstplichtige Andrej Sitsjov op oudejaarsnacht veel te strak op een stoel vastbond, drie uur lang afranselde en daarna vergat. Vond hij hem te rebels? Of juist een watje?
Artsen hebben nu door gangreen aangevreten benen, genitaliën en een vinger van Sitsjov geamputeerd, misschien overleeft hij. ‘Meisjes uit het hele land’ sturen brieven naar zijn moeder en vier zussen in het dorpje Kranatoerinsk, lokale zakenlui bieden geld, baboesjka’s potten jam. Alles aannemen, lijkt me, want over een half jaar moet Andrej gewoon in zijn rolstoel bij de auto?s voor het stoplicht bedelen.
Waarom artsen van het Tankinstituut in het Siberische Tsjelabinks de 19-jarige Andrej Sitsjov niet naar het ziekenhuis brachten, is geen raadsel. Zoiets geeft maar problemen, toedekken dus. Russische bureaucratenlogica. Maar toedekken lukt niet altijd in een halfopen samenleving als Rusland, dus wordt het een nationaal schandaal en rollen er des te meer koppen.
Deze zaak werd openbaar omdat een arts een mensenrechtenactivist kende die weer een journalist belde. Juist het soort communicatiekanalen die de staat tracht dicht te pluggen. Straks eisen Russen nog dat het leger echt iets onderneemt tegen wantoestanden, zoals Human Rights Watch in haar rapporten bepleit.

    • Coen van Zwol