Philips schrapt 750 banen bij beeldbuizen

De Europese tak van beeldbuizenproducent LG Philips Displays vraagt uitstel van betaling aan. Daarbij verdwijnen 750 banen in Eindhoven en Aken.

LG Philips Displays levert beeldbuizen voor traditionele tv's en pc-monitoren. Het heeft veel last van de opmars van platte televisies met een lcd- of plasmascherm. De prijs daarvan daalt met zo'n 30 procent per jaar en heeft er inmiddels voor gezorgd dat de vraag naar traditionele tv's in West-Europa is ingezakt. Het bedrijf is net als LG Philips LCD een gezamenlijke onderneming van Philips met het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern LG.

De Nederlandse vestiging die dichtgaat, houdt zich bezig met ontwikkeling en verkoop. In Duitsland gaat het om een glasfabriek. Het merendeel van de andere Europese activiteiten van LG Philips Displays, kan waarschijnlijk een doorstart maken, aldus een woordvoerder vanmorgen.

Dat geldt onder meer voor fabrieken in Nederland (Sittard en Stadskanaal), Polen en Groot-Brittannië. Van fabrieken in Frankijk, Tsjechië, Slowakije, de VS en Mexico wordt de levensvatbaarheid nog onderzocht. De productie van LG Philips in Brazilië, China, Indonesië en Korea is niet in gevaar.

De vestigingen in Azië en Brazilië vertegenwoordigen 85 procent van de productiecapaciteit van LG Philips Displays, dat de op één na grootste beeldbuizenproducent ter wereld is. Alleen Samsung, dat onlangs aankondigde een beeldbuizenfabriek in Duitsland te gaan sluiten, is groter. Bij LG Philips Displays in Europa werken 3.700 mensen, wereldwijd 15.000.

De financiële problemen van de Europese divisie van LG Philips Displays zijn een gevolg van de beslissing van de beide moederconcerns om niet langer in het bedrijf te investeren. Vorige maand waardeerde Philips zijn belang van 50 procent af tot nul. Hiervoor nam het concern in het vierde kwartaal een last van 418 miljoen euro.

LG Philips Displays is sinds 2004 verliesgevend.