Overnamestrijd om P&O laait op

De overnamestrijd om het Britse haven- en containerbedrijf P&O is gisteren verhevigd na een nieuw bod van Dubai Ports World. Het wachten is nu op een tegenbod van PSA uit Singapore.

DP World sloeg gisteren terug met een bod van 5,20 pond (7,70 euro) per aandeel, aanzienlijk meer dan het bod eerder op de dag van PSA uit Singapore van 4,70 pond (6 euro). Met de overname volgens het laatste bod van DP World zou in totaal een bedrag zijn gemoeid van 3,92 miljard pond.

Eind november bracht DP World zijn eerste bod uit op P&O van 3,3 miljard pond. DP World topman Sultan Ahmed Bin Sulayem erkende dat het jongste bod beduidend hoger ligt. ,,Maar wij geloven in het bedrijf', zo citeerde de Britse zakenkrant Financial Times hem vanmorgen.

Het aandeel P&O sloot gisteren op de Londense beurs op een koers van 5,22 pond. Dat is ruim 70 procent hoger dan de koers van oktober vorig jaar.

De bedrijfsleiding van P&O, die zich gisteren nog akkoord had verklaard met een overname door PSA, raadde de aandeelhouders aan het eind van de dag aan alsnog in te stemmen met de overname door DP World.

DP World, dat in handen is van de overheid in Dubai, zou met de overname uitgroeien tot een van de grootste container- en havenbedrijven ter wereld. De overige zijn naast PSA het concern Hutchison Ports uit Hongkong en APM, een conglomeraat dat wordt beheerst door het Deense concern Maersk. Tot dat laatste concern behoort ook Royal P&O Nedlloyd. Eerder dit jaar verkocht P&O zijn aandeel daarin voor 381 miljoen pond (570 miljoen euro).

Met steun van de regering van Dubai heeft DP World zijn internationale positie het afgelopen jaar aanmerkelijk versterkt. Vorig jaar kocht het ook al het containerbedrijf CSX World Terminals. Met deze overnames hopen de autoriteiten de positie van Dubai als internationaal transportknooppunt te versterken.

Dubai ondergaat op dit moment een sterke economische groei, onder meer door de hoge oliekoers.