'Oude Mozart is Mozart niet'

Tussen deskundigen in Berlijn, München en Salzburg bestaat onenigheid over de echtheid van een vorig jaar in Berlijn gevonden schilderij van Mozart, vandaag 250 jaar geleden geboren in Salzburg.

Mozart of J.G. Steiner Foto AFP Reproduction of a painting showing the composer Wolfgang Amadeus Mozart, that German art experts have authenticated as believed to be the last portrait ever made of him. The 80 by 62 centimetre portrait in oils, painted by German artist Johann Georg Edlinger in 1790, a year before Mozart's death, was authenticated by an expert on the composer, Wolfgang Seiller. AFP PHOTO HO/STAATLICHE MUSEEN ZU BERLIN/GEMAELDEGALERIE
Mozart of J.G. Steiner Foto AFP Reproduction of a painting showing the composer Wolfgang Amadeus Mozart, that German art experts have authenticated as believed to be the last portrait ever made of him. The 80 by 62 centimetre portrait in oils, painted by German artist Johann Georg Edlinger in 1790, a year before Mozart's death, was authenticated by an expert on the composer, Wolfgang Seiller. AFP PHOTO HO/STAATLICHE MUSEEN ZU BERLIN/GEMAELDEGALERIE AFP

De Berlijnse Gemäldegalerie maakte in januari 2005 bekend dat een mannenportret dat het zeventig jaar geleden had verworven, in feite Mozart voorstelde. Het schilderij zou door Johann Georg Edlinger zijn vervaardigd rond 1790 in München, een jaar voor Mozarts dood op 5 december 1791. Een nazaat van de schilder had de gelaatstrekken via een computer vergeleken met die van Mozart op andere portretten. De conclusie werd bevestigd door de directie van de Gemäldegalerie. Opzienbarend was dat deze 'Mozart' een opvallend welgedaner gezicht heeft dan op alle andere late portretten.

Volgens de Münchense stadsarchivaris Richard Bauer gaat het echter om een portret van Münchense koopman en gemeenteraadslid Joseph Georg Steiner (1753-1813). Het schilderij zou ook niet van Mozart kunnen zijn, omdat de componist destijds slechts een week in München was.

Maar Bernd Wolfgang Lindemann, de directeur van de Gemäldegalerie, is niet onder de indruk. Volgens hem heeft Bauer geen

steekhoudende bewijzen. Edlinger zou het hebben kunnen maken naar een schets.

De Internationale stichting Mozarteum in Salzburg gelooft evenmin dat het schilderij Mozart voorstelt. Ook over de in december in Zwitserland gevonden miniaturen van Mozart en zijn zuser Nannerl is twijfel gerezen.

CS pag. 21: Mozart