Orgelpijpjes

Nodig: 2 aubergines; 150 g dun gesneden Parmaham; 125 ml gezeefde tomaten; 2 theel. oregano; 1 grote bol mozzarella; olijfolie (extra vergine); zout

Van de 1.500 kerkorgels in ons land zijn er 126 dringend aan restauratie toe. Nieuwe subsidieregels voor monumentenzorg maken dat die herstelwerkzaamheden ernstig worden bemoeilijk. Na lezing van dit zorgelijke bericht zocht ik in A companion to Lucca, samengesteld door Andreas Prindl, het waargebeurde verhaal over Puccini en de orgelpijpen op. De componist Giacomo Puccini werd in 1858 in Lucca geboren. Hij kreeg muziekles van de componist Carlo Angeloni die hem liet kennismaken met de opera's van Verdi. Aanvankelijk was Puccini meer in meisjes, jagen en roken dan in muziek geïnteresseerd Op zijn veertiende jaar verdiende hij geld door tijdens de diensten het orgel van de San Paolino kerk in Lucca te bespelen. Ook bespeelde hij de orgels in de naburige plaatsjes Mutigliano, Pescaglia en Celli. Het meeste geld gaf hij braaf aan zijn moeder. Van het geld dat hij overhield kocht hij sigaretten. Omdat zijn sigarettengeld snel op was, stookte hij zijn broer en vriendjes op uit het orgel pijpen te stelen die aan een Italiaanse Stiefbeen werden verkocht. Na de diefstal moest Puccini de te spelen muziek virtuoos naar zijn hand zetten en het orgel zo bespelen dat niemand merkte dat er hier en daar een pijpje ontbrak. Een Italiaans recept voor 4 personen voor een orgelpijpjes-gerecht: involtini di melanzane, gevulde auberginerolletjes. Snijd de steelaanzet en een plakje van de onderkant van de stevige en gave aubergines. Snijd ze in dunne plakken. Bestrooi de plakken met een klein beetje zout en leg ze een half uur in een vergiet. Dep de plakken droog. Bak of gril de aubergineplakken. Bak ze in een koekenpan in goede olijfolie aan beide kanten. Of wrijf de plakken dun in met olijfolie en gril ze aan beide kanten op een gietijzeren grilpan. Leg op elke plak een op maat gesneden plakje Parmaham. Voorzie deze plak van een dun laagje gezeefde tomaten en een snufje oregano. Rol de plakken aubergine op en leg de rolletjes naast elkaar in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Zet de rolletjes eventueel vast met cocktailprikkers. Bedek de rolletjes met dunne plakjes mozzarella. Plaats de schaal even onder de ovengril. Dien op zodra de kaas gesmolten is. Besprenkel de mozzarella met een beetje olijfolie.

Anne Scheepmaker

Morgen: hazelnoottaart

    • Anne Scheepmaker