Oranje lootlanden uit Oost-Europa

Het Nederlands elftal is vanochtend voor de kwalificatie van het Europees kampioenschap in 2008 ingedeeld in een groep met Roemenië, Bulgarije, Slovenië, Albanië, Wit-Rusland en Luxemburg.

Het valt op dat Oranje in groep G een groot aantal Oost-Europese tegenstanders treft. Roemenïe ontmoette het team van bondscoach Marco van Basten ook al in de jongste voorronden voor het wereldkampioenschap. Oranje won in de aanloop naar Duitsland in Rotterdam en Boekarest met 2-0. Roemenië plaatste zich overigens niet voor het WK 2006. Bij de Oost-Eruopeanen speelt oud-Ajacied Cristian Chivu in de verdediging. Roemenië deed in 2000 in Nederland en België voor het laatst mee aan een eindronde van het EK. De Roemenen schakelden toen Engeland uit.

Wit-Rusland was twee keer eerder tegenstander van Oranje. In 1995 verloor het Nederlands elftal zelfs in Minsk van dit land. Oranje leek toen uitgeschakeld maar zou zich onder bondscoach Guus Hiddink op miraculeuze wijze toch nog plaatsen voor het EK in Engeland.

Bulgarije nam deel aan het jongste EK in Portugal waar Griekenland in de finale triomfeerde tegen het gastland. De Bulgaren werden in de groepsfase naar huis gestuurd. Oranje ontmoette Bulgarije ook op het wereldkampioenschap in West-Duitsland in 1974. Het team werd toen door de latere finalist met 4-1 verslagen.

Slovenië nam in 2000 voor het eerst en het laatst deel aan een eindtoernooi. Albanië, thuis altijd een gevaarlijke en gedreven tegenstander, en Luxemburg zijn de kleine voetballanden in groep G.

Nederland bevond zich in Montreux in een pot met Griekenland, Portugal, Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Zweden. Deze tegenstanders kon Nederland dus niet loten. Voor de kwalificatie zijn dit keer geen play-offs noodzakelijk. Alle nummers één en twee van de zeven groepen kwalificeren zich automatisch. Dit deelnemersveld wordt aangevuld met de gastlanden Zwitserland en Oostenrijk die reeds zijn geplaatst. Op 2 december 2007 wordt geloot voor de eindronde.

De openingswedstrijd is op zaterdag 7 juni 2008 in het Zwitserse Basel. De finale van het EK staat gepland voor 29 juni in het Ernst Happel stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.