Leesclub

Aanstaande vrijdag, 3 februari, gaat in Boeken de tweede editie van de NRC Handelsblad Leesclub van start. Lezers kunnen met elkaar en met de medewerkers van Boeken in discussie gaan over al dan niet controversiële romans, zoals dat vorig jaar is gebeurd over klassieken uit de Nederlandse literatuur.

Naar suggestie van de deelnemers aan de discussies op www.nrc.nl/leesclub heeft de redactie voor dit seizoen een lijst opgesteld van vijf spraakmakende buitenlandse romans van hedendaagse schrijvers. De gekozen titels, die achtereenvolgens in februari, maart, april, mei en juni behandeld worden, zijn:

Jonathan Safran Foer: Extreem luid en ongelooflijk dichtbij (2005)

Elfriede Jelinek: De pianiste (1984)

Orhan Pamuk: Sneeuw (2003)

Michel Houellebecq: De wereld als markt en strijd (1994)

Zadie Smith: Over schoonheid (2005).

Alle te bespreken boeken zijn, net als vorig jaar, apart of als pakket te koop via de webshop van NRC Handelsblad (www.nrc.nl/webshop), of door het invullen van de bon die vanaf dit weekend in de dagelijkse krant te vinden is.

Het eerste boek dat besproken wordt, is de tweede roman van de Amerikaanse droomdebutant Jonathan Safran Foer. In deze roman over een New-Yorks jongetje op zoek naar een boodschap van zijn vader komen twee grote gebeurtenissen uit de laatste zestig jaar bij elkaar: de Tweede Wereldoorlog, en vooral het bombardement op Dresden (dat ook beschreven wordt in Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch) en de aanslagen op de Twin Towers in 2001. Na een inleidend stuk, dat Foers roman plaatst in zijn oeuvre en te midden van de 9/11-romans die de laatste jaren zijn verschenen, kan iedereen via internet mee discussiëren.