Lastige jongens

Die Hans de Boer moet een zeer vooruitstrevend man zijn. Vroeger zeiden ze dat ontwikkelingen in het vaderlandse profvoetbal vaak jaren later pas worden nagevolgd in de gewone-mensenmaatschappij, maar sinds het plan van Hans de Boer ben ik daar niet meer zo zeker van. Na de openbaring van zijn draconische voornemens om moeilijke jongeren aan het werk te krijgen, zal menige clubvoorzitter met de hand op tafel hebben geslagen: potverdrie! dat wij daar niet aan hebben gedacht! Met zijn Taskforce Jeugdwerkloosheid is De Boer alle Nederlandse voetbalbestuurders te vlug af. Nu krijgen we eerst prep camps in ontruimde kazernes en pas daarna bij PSV. Inderdaad, de omgedraaide wereld.

Hoeveel heerlijke voetbaltalenten hadden we niet langer aan ons gebonden als we ze volgens het model-De Boer hadden kunnen 'drillen' in tot militaire kampen omgetoverde voetbalclubs? Luister naar het commentaar van vertrokken talenten, jongens die wij wegstuurden of gewoon lieten vertrekken omdat ze lastig waren. In Hamburg profiteerde Rafael van der Vaart van duurlopen in het bos. Afzien in de vroege ochtend: precies wat De Boer wil. Ajax-trainer Ronald Koeman kreeg die dekselse Van der Vaart er niet onder, maar met wat Duitse discipline deed Rafael naar eigen zeggen meer 'inhoud' op en hij overwon een vormcrisis die in Amsterdam nooit meer voorbij leek te gaan. Waarom vertrok die typische Ajax-aanvaller Daniël de Ridder al na een handjevol wedstrijden naar Spanje? Het schijnt dat trainer Danny Blind niet met hem overweg kon. Met Hans de Boer zeg ik: een afgeschermde omgeving, duidelijk leiderschap en Daniël was nu Ajax' rechtsbuiten geweest, niet die non-descripte Argentijn Rosales.

Stond Khalid Boulahrouz bij Nederlandse clubs bekend als een opstandig Marokkaantje, bij HSV Hamburg zorgt De Kannibaal nooit voor problemen. En kijk toch hoe die vervelende Robin van Persie is opgeknapt in het opvoedingskamp genaamd Arsenal. Bij Excelsior en Feyenoord onhandelbaar, een verwend joch dat niet tegen kritiek kon; in Londen na anderhalf jaar van gestaalde do's and don'ts en van volharding in de fitnessruimte een mentaal en fysiek geharde prof. Kijk hoe Robin zich schikt naar de normen en waarden van schoenen poetsen (helemaal des De Boers), en kijk eens welk een prachtige vrije trap hij woensdag naar de bovenhoek van Wigan Athletic krulde. Die over het paard getilde, dus voor een schijntje verkochte zeurpiet wordt in Londen beschouwd als De Nieuwe Bergkamp. Begin deze maand is zijn nog doorlopende contract alvast verlengd tot 2011. Ik bedoel maar.

Als Hans de Boer straks die veertigduizend slecht opgevoede jongeren van hem aan een baantje heeft geholpen, kan hij zo aan de slag bij de KNVB.

    • Auke Kok