Koop er maar wat lekkers van, jongen

En daar gaat nummer twee.

Het Nederlandse pensioenfonds van verf- en farmaconcern Akzo Nobel gaat zijn vermogensbeheer en administratie uitbesteden aan verzekeraar en belegger Eureko. Het pensioenfonds (4,7 miljard euro aan beleggingen) is het tweede grote ondernemingspensioenfonds dat deze stap zet. Het Philips Pensioenfonds, nummer één in deze categorie, met ruim 14 miljard euro aan beleggingen, besteedde zijn zaken al uit aan vermogensbeheerder Merrill Lynch en adviesfirma Hewitt.

De uitbesteding illustreert de trend onder grote concerns om pensioenkosten te beperken. Werkgevers willen zo min mogelijk sores met het pensioen van hun werknemers. In de jaren negentig fungeerden hun pensioenfondsen dankzij kolossale beleggingswinsten op hun aandelenbezit als een winstdynamo voor de onderneming. Dat leverde dalende pensioenpremies voor de werkgever op. Soms kregen zij zelfs geld terug uit het fonds. Maar sinds de beurskrach van 2001 en 2002 gelden pensioenen weer als ouderwetse kostenposten. De premies moesten omhoog om de verliezen op de aandelen weg te werken. En de premies blijven hoog doordat de lage rentestand de pensioenverplichtingen verhoogt.

Ook pensioenkosten moeten effectief beknot worden, is het credo van topmanagers. Zowel Philips als Akzo Nobel is eerder al overgegaan op een nieuwe regeling voor de financiering van de pensioenen. Zij betalen een (relatief hoge) vaste premie, maar het pensioenfonds moet zelf de rest doen. Bij hoge beleggingsopbrengsten profiteren de werknemers en gepensioneerden, bij lage rendementen mogen zij de 'armoede' verdelen. Deze werkgevers storten in slechte tijden geen geld meer bij in het pensioenfonds.

Uitbesteding dient overigens niet alleen de kostenbeheersing, er zit ook een voordeeltje aan. Philips boekte in het laatste kwartaal van 2005 een winst van 42 miljoen euro op de verkoop van zijn organisatie die het werk deed voor het Pensioenfonds.

Voor Eureko is het contract met Akzo Nobel een opsteker. Eureko is een verzameling van vooral Nederlandse verzekeraars (Centraal Beheer, Zilveren Kruis) plus een aandelenbelang in de Britse pensioenbelegger F&C. Achter Eureko gaan twee grote partijen schuil: de Vereniging Achmea en de Rabobank.

Zo groeien de belangen van de Rabo in de economie van de vergrijzing gestaag verder. Rabo-dochter Robeco is ook een grote speler op de pensioenmarkt. En via Zilveren Kruis is de grootste bank in Nederland op weg in het nieuwe zorgstelsel ook de grootste zorgverzekeraar te worden.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga