Karzai: missie dient vrede

Nederlands militair optreden in Afghanistan is in het eigen belang van Nederland. Dit zei president Karzai gisteren desgevraagd in Davos, in de marge van het World Economic Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van ondernemers en politici.

Een Nederlandse missie dient de vrede en de stabiliteit in de wereld en dus ook die in Nederland, aldus de Afghaanse president.

Hij noemde Uruzgan, waar de Nederlandse troepen mogelijk naartoe worden gezonden, een 'moeilijke provincie waar heel veel aan moet gebeuren'. Karzai zei de provincie van binnenuit te kennen omdat hij daar zelf verzet heeft gepleegd tegen de Talibaan. De taak van de Nederlandse troepen daar is volgens hem het bestrijden van terrorisme met geweld en het 'op iedere mogelijke manier' helpen van de plaatselijke bevolking. De troepen worden verantwoordelijk voor zowel stabilisatie als terreurbestrijding, aldus Karzai. Hij hoopt dat het Nederlandse parlement zal beslissen om troepen naar Uruzgan te sturen. Dat er in Nederland een levendig debat over deze kwestie wordt gevoerd, noemde hij gezond. 'Met des te meer realisme zal men achteraf de situatie in Uruzgan en het doel van de missie kunnen begrijpen.'