Kamer stemt in met 'witten' zwart werk

De meeste fracties in de Tweede Kamer zijn blij met het plan om zwart huishoudelijk werk te legaliseren. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) presenteerde dit plan gisteren.

In de voorstellen van de RWI kunnen bijvoorbeeld werksters tot vijfhonderd euro per maand vrij van belasting bijverdienen. De opdrachtgever betaalt geen sociale premies. Gevolg is wel dat de werknemer niet verzekerd is voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. De RWI kwam met een tweede variant, waarbij de opdrachtgever wel sociale premies betaalt, maar die fiscaal af mag trekken.

Tweede Kamerlid Van der Sande (VVD): 'Dit advies moeten we zo snel mogelijk invoeren.' Hij verwacht dat door zelfregulering opdrachtgevers mensen niet voor meer dan duizend euro zullen laten bijverdienen.

'Ik ben enthousiast over het idee', zegt Kamerlid Van Hijum (CDA). Wel maakt hij zich zorgen over de gevolgen voor de schatkist van de tweede variant. Ook vraagt hij zich af of werknemers hun inkomsten ook echt gaan opgeven. VVD en CDA vinden het geen probleem dat werknemers in de eerste variant buiten de sociale verzekeringen vallen.

Kamerlid Azough (GroenLinks) is ook erg blij met het plan. Wel vindt ze dat er een premievrije sociale verzekering moet komen voor witte werksters. Kamerlid Koser-Kaya (D66) is 'heel enthousiast' over het idee. De PvdA zei in een perbericht zeer tevreden te zijn over de plannen.