Japanse economie bezig met comeback

In Davos spreken China en India tot de verbeelding. Maar vergeet Japan niet. Dat land is bezig met een comeback. De effectenbeurs van Tokio, de op een na grootste beurs ter wereld, steeg vandaag tot de hoogste stand sinds vijf jaar. De deflatie, die de Japanse economie jarenlang in een malaisestemming hield, is bedwongen. Het World Economic Forum in Davos lijkt zich nog met de helden van gisteren te onderhouden. Over Japan haast geen woord.

Vorige week haalde het land nog de headlines op traditionele wijze. Weer was er eens een schandaal uitgebroken. Al had dit keer het schandaal de beurs letterlijk verlamd. De door de Japanse media georkestreerde ophef rondom internetbedrijf Livedoor blijkt achteraf niet meer dan een rimpeling teweeggebracht te hebben. Het koersverlies is alweer goed gemaakt. De trend omhoog werd even onderbroken.

Vandaag explodeerde zelfs de koers van Sony met 11,3 procent. Gisteren maakte het elektronicaconcern nabeurs korte metten met het geloof dat de Japanse consumentenelektronica zijn glorietijd voorbij is en diep in de moeilijkheden zit. Maar Sony wiste het laatste restje pessimisme onder beleggers uit. De beurs sloot vandaag 3,58 procent hoger, de grootste stijging sinds jaren.

Net als in Duitsland wilde de groei van de export maar niet overslaan naar de binnenlandse bestedingen. Maar nu wakkert de binnenlandse vraag wel aan. De winkelverkoop is in december sterk toegenomen. Het feit dat sinds acht jaar de consumentenprijzen voor de tweede achtereenvolgende maand zijn gestegen - in de dichtbevolkte agglomeratie Tokio sinds zeven jaar nu ook voor het eerst - deed volgens beursanalisten de belegger eveneens goed.

De binnenlandse bestedingen trekken eindelijk aan. De centrale bank van Japan zou met de komst van de inflatie weer een echt sturingsinstrument in handen krijgen en haar 'ultra-gemakkelijke' rentepolitiek van vrijwel nul procent rente kunnen verlaten. Een monetaire politiek die sinds vijf lange jaren de onmacht van de bank bewees en de Japanse malaise weerspiegelde.

Toch is Japan ondanks die jarenlange malaise nog aldoor de op een na grootste economie ter wereld. Een comeback zal gauw tot de spraakmakers doordringen.