Israël weigert elk overleg met Hamas

Een Palestijnse Autoriteit onder leiding van een premier van de moslimfundamentalistische beweging Hamas is voor Israël geen gesprekspartner en zal genegeerd worden.

Een aanhanger van Hamas, gewikkeld in groene islamitische vlaggen, in gebed in een moskee in Ramallah. (Foto Reuters) A Palestinian supporter of Hamas is wrapped in green Islamic flags as he prays inside a mosque in Ramallah January 26, 2006. The Islamic militant Hamas group swept to victory over the long-dominant Fatah party in Palestinian parliamentary polls, a political earthquake that could bury any hope for reviving peace talks with Israel soon. REUTERS/Damir Sagolj REUTERS

Dat heeft waarnemend premier Ehud Olmert gisteren verklaard na afloop van crisisberaad in Jeruzalem.

Hij reageerde op de uitslag van de Palestijnse parlementsverkiezingen van zondag, waarin Hamas een absolute meerderheid heeft verworven.

'Als een regering wordt geleid door Hamas of als Hamas een coalitiepartner is, dan wordt de Palestijnse Autoriteit een regering die terreur steunt. Israël zal de Palestijnse Autoriteit dan negeren en irrelevant maken', aldus Olmert.

De directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Financiën, Josef Bachar, zei tijdens het World Economic Forum in Davos dat zijn land overweegt de maandelijkse overdracht van douaneheffingen van 50 miljoen dollar aan de Palestijnen stop te zetten.

Ook hebben Israëlische politici opgeroepen de levering van water en elektriciteit en de doorvoer van Palestijnse landbouwproducten via Israëlische grensposten en havens te blokkeren.

Waarnemend premier Olmert ging echter niet zover. Hij maande de parlementsleden geduldig af te wachten.

Alle partijen in het Israëlische parlement, van radicaal links tot uiterst rechts, toonden zich geschokt door de onverwacht grote overwinning van Hamas. Hamas heeft volgens de officiële resultaten 76 van de 132 zetels gewonnen. President Mahmoud Abbas' rivaliserende beweging Al-Fatah keert terug in het nieuwe parlement met 43 zetels. De Derde Weg kreeg 2 zetels.

Hamas-leider Ismail Haniyeh in Gazastad zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit worden.

Rechts Israël onder aanvoering van Likud-leider Benjamin Netanyahu legt de verantwoordelijkheid voor de doorbraak van Hamas bij de zieke premier Ariel Sharon en zijn waarnemer Olmert. 'Als Israël vlucht, wint Hamas', aldus Netanyahu.

ISRAËL

Israëlische media overwegend somber

Hij betoogde dat de ontruiming van de joodse nederzettingen op de Gazastrook afgelopen zomer heeft geleid tot de overwinning van Hamas, omdat 'de Palestijnen daaruit hebben geconcludeerd dat terreur loont.' En 'Hamasstan is voor onze ogen gecreëerd en met onze hulp', aldus Netanyahu.

Volgens Likud en de kleinere nationalistische partijen zou het dan ook levensgevaarlijk zijn als een volgende regering na de Israëlische verkiezingen van 28 maart plannen uitvoert om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. 'Een Talibaanstaat in de buurt van Jeruzalem en bij Ben Gurion International Airport is onaanvaardbaar', aldus Netanyahu.

De media van links tot rechts reageerden overwegend pessimistisch. Alle kranten stelden vast dat de Palestijnse stem in de allereerste plaats een proteststem is. Een protest tegen de corruptie in Fatah en tegen de Israëlische bezetting, aldus Nahum Barnea, Israëls invloedrijkste commentator van Yedioth Ahronot.

De media stelden vast dat het vredesproces, dat vijf jaar geleden tot stilstand kwam, niet zal worden hervat. Maar volgens alle commentatoren zou het een grote vergissing zijn als Israël niet doorgaat met eenzijdige maatregelen, zoals het ontruimen van nederzettingen. Ook gaan de grootste kranten, Yedioth Ahronot, Maariv en Ha'aretz ervan uit dat Hamas het bestand zal willen voortzetten.

Uit een eerste peiling blijkt dat 48 procent van de Israëlische bevolking vindt dat Israël de contacten en de onderhandelingen met een door Hamas geleide regering niet moet verbreken. 43 procent wil dat juist wel.