Impasse in Tweede Kamer over burgerinitiatief

Den Haag, 27 jan. De Tweede Kamer is exact verdeeld over een voorstel van PvdA`er Dubbelboer om burgers de mogelijkheid te geven om onderwerpen op de Kameragenda te zetten. Het is daarmee nog onzeker of de Kamer in zal stemmen met het zogeheten `burgerinitiatief`. Doel van het burgerinitiatief is de burgers meer bij de politiek de betrekken. Voorstanders PvdA, D66, GroenLinks, SP en LPF denken dat de democratie daarmee beter zal functioneren. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP willen het voorstel echter aanpassen, onder meer door het aantal benodigde handtekeningen te verhogen van 15.000 naar 40.000 en de leeftijdsgrens van de indieners te verhogen van zestien naar achttien jaar. Dinsdag stemt de Kamer over de aanpassingen. Een week later beslist de Kamer of het burgerinitiatief er komt.