Het beeld

Acht Nederlanders telde ik gisteravond in beeld op buitenlandse zenders. Voor de helft kwam het door Mozarts 250ste geboortedag, die bij ons dit weekeinde leidt tot veel concerten en herdenkingen in de ochtend- en middaguren, maar elders ook tot primetime-amusement. Die Mozartshow was op het eerste Duitse net een gewaagde poging om musicologen en andere experts te mixen met Bekende Duitsers en dito Oostenrijkers voor een brede hommage van anderhalf uur, ook met een historische kok en diverse rockgroepen. Onze pianist-cabaretier Hans Liberg verzorgde er een kleine entr'acte.

CNN Connects: Europe's Identity Crisis, 26 januari, 23.05u.

Later vertoonde Canvas de eerste helft van de handzame Engelse documentaire In Search of Mozart, met onder meer commentaar van violiste Janine Jansen, pianist Ronald Brautigam en dirigent Frans Brüggen.

Favoriet van onze televisie-expats was gisteren echter CNN, die uitgebreid verslag doet van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Een echt media-evenement kun je dit congres van managers, politici en andere leiders nog niet noemen, maar het is niet meer zo geheimzinnig als een Bilderbergconferentie. Zo zagen we bij het uurtje debatCNN Connects zomaar zwijgend op de eerste rij prinses Mabel (Soros Foundation) en prins Friso (TNO Space) zitten. Op film was ook het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders present, die een zin mocht bijdragen aan de discussie onder leiding van Becky Anderson over de identiteitscrisis van Europa, en die besteedde aan het belang van onze gemeenschappelijke joods-christelijk-humanistische wortels.

Maar de ster van de avond was een ander Nederlands Kamerlid. Ayaan Hirsi Ali deed het weer goed, te midden van coryfeeën als de Duitse eurocommissaris Günter Verheugen, de Letse president Vaira Vike-Freiberga, de Ierse ex-president Mary Robinson en de burgemeester van Meaux, tevens Frans regeringswoordvoerder Jean-François Copé.

Ayaan spaarde niemand, vermengde de noodzaak tot culturele integratie met een feministisch appèl en deelde en passant tikjes uit aan Saoedi-Arabië en de verzorgingsstaat. Ook bij CNN lusten ze daar wel pap van; begrijpelijk, als je ziet hoe tam en beschaafd de andere gesprekspartners zich gedragen in vergelijking met een eigentijds Nederlands politiek debat.

Opvallend was dat Ayaan zich op dit platform veel duidelijker dan in Nederland presenteerde als migrant en islamiet. Ze had het over haar fellow muslims en ik hoorde haar zelfs zeggen: ,,Wij onderdrukken onze vrouwen.“ Misschien is het een kwestie van public relations, dat het te ingewikkeld zou worden als Ayaan eerst moet uitleggen dat ze volgens de meeste fellows bij ons niet meer echt tot de islam behoort.

Volgens andere sprekers in Davos is de Europese desintegratie toch meer een economisch dan een cultureel probleem. Zoals de Amerikaanse ex-senator Phil Gramm het samenvatte: ,,De sleutel tot assimilatie is economische groei. Alleen een stagnerende samenleving kan zich racisme veroorloven.“ En juist de doorstroming van immigranten maakt, volgens Verheugen, de Amerikaanse economie zo dynamisch.

    • Hans Beerekamp