Georgië heeft geen gas en geen stroom

Miljoenen Georgiërs zitten zonder warmte en licht in de grootste energiecrisis in de Kaukasische republiek sinds 2001. Gisteren begaf het elektriciteitsnetwerk het; eerder was de gastoevoer afgesneden.

Het Russische energieconcern Gazprom belooft morgen de gasleveranties te hervatten.

Zondag sneed een serie explosies twee pijpleidingen en de elektriciteitsleiding uit Rusland door. De Georgische president Saakasjvili sprak van een Russisch complot om Georgië te straffen voor zijn pro-westerse koers. Rusland wuifde dat weg als 'hysterie'.

Het Russisch gas dat Georgië via buurland Azerbajdzjan ontvangt, is onvoldoende. De situatie werd gisteren nog kritieker toen noodweer stroomkabels en pylonen in Oost-Georgië beschadigde. In de hoofdstad Tbilisi begaf een stroomcentrale het gedeeltelijk door technische problemen. Miljoenen Georgiërs hebben daardoor bij min acht graden geen licht of verwarming. De prijs van petroleum staat op recordniveau, petroleumkacheltjes zijn uitverkocht.

Saakasjvili kondigde gisteren aan dat Iran Georgië binnen enkele dagen via Azerbajdzjan van gas zal voorzien. Hij haalde opnieuw uit naar Rusland, dat 'de democratische veranderingen in ons land probeert terug te draaien''. Rusland sneed in 2001 Georgië af, toen wegens wanbetaling.

Ook het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne loopt weer op. De Oekraïense regering heeft het gasakkoord dat op 4 januari een eind maakte aan het conflict nog niet getekend. Premier Jechanoerov wil eerst duidelijkheid over de vraag hoe lang de nieuwe prijs van 95 dollar per duizend kubieke meter van kracht is. Ook is onduidelijk wat een handtekening van ministers die door het Oekraïense parlement zijn afgezet waard is. Het parlement stuurde na het gasakkoord het kabinet-Jechanoerov naar huis. De regering negeert dat, waardoor het land politiek verlamd is.

Het Russische energieconcern Gazprom beticht Oekraïne ervan deze week illegaal 326 miljoen kubieke meter gas te hebben afgetapt en op een topdag zelfs 80 miljoen kubieke meter, de totale dagexport naar Italië. Italië, de tweede afnemer van Russisch gas na Duitsland, meldde gisteren dat de gasleveranties 5,4 procent lager zijn dan afgesproken.

Poolse leiders uitten gisteren harde kritiek op het Russische energiebeleid. In Rome verweet de Poolse president Rusland energie als een wapen te gebruiken.