Energiereserves Repsol blijken kwart kleiner

De Spaanse energiemaatschappij Repsol heeft, net als Shell in 2004, haar olie- en gasreserves aanzienlijk afgewaardeerd. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het zijn bewezen reserves met 25 procent heeft verminderd. Bij Shell was dat aanvankelijk 20 procent.

Gasopslag van de Spaanse oliemaatschappij Repsol in de buurt van Madrid. Repsol maakte gisteren bekend zijn olie- en gasreserves met een kwart te hebben afgeboekt. Foto AFP Gas holding containers belonging to Spanish petrol giant Repsol YPF are seen in Pinto on the outskirts of Madrd, 26 January 2006. Repsol YPF announced on Thursday a 25.0-percent reduction in its estimated proved reserves, largely because of recent political changes in Bolivia. The company also slashed its forecasts for production in the South American country by 20.0 percent for the 2005-2009 period. AFP PHOTO/ Pedro ARMESTRE
Gasopslag van de Spaanse oliemaatschappij Repsol in de buurt van Madrid. Repsol maakte gisteren bekend zijn olie- en gasreserves met een kwart te hebben afgeboekt. Foto AFP Gas holding containers belonging to Spanish petrol giant Repsol YPF are seen in Pinto on the outskirts of Madrd, 26 January 2006. Repsol YPF announced on Thursday a 25.0-percent reduction in its estimated proved reserves, largely because of recent political changes in Bolivia. The company also slashed its forecasts for production in the South American country by 20.0 percent for the 2005-2009 period. AFP PHOTO/ Pedro ARMESTRE AFP

De afwaardering van Repsol komt overeen met het equivalent van 1,25 miljard vaten olie. De handel in het aandeel Repsol op de beurs in Madrid werd na de bekendmaking opgeschort. Na hervatting daalde de koers van het bedrijf met 7,7 procent.

Een groot deel van de afwaardering hangt volgens het energieconmcern samen met nieuwe wetgeving in Bolivia, een van de landen waar het bedrijf actief is. Een nieuwe wet heeft tot gevolg dat een aantal velden niet langer commercieel winbaar is. Daarnaast heeft Repsol de omvang van zijn reserves in Argentinië verminderd. Een klein deel van de afwaardering heeft betrekking op andere landen.

Eind 2004 kwamen de reserves van Repsol overeen met 4,93 miljard vaten. De afwaarderingen kosten het bedrijf minder dan 50 miljoen euro. De inkomsten over heel 2005 zullen in lijn zijn met de resultaten in de eerste drie kwartalen, zo zei Repsol gisteren in zijn verklaring.

In 2004 zag Shell zich genoodzaakt zijn bewezen olie- en gasreserves met een vijfde te verminderen. Het reservedebacle kostte toenmalig topman Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver de kop, terwijl ook financieel directeur Judy Boynton van haar functie werd ontheven.

Repsol werd tot nu toe door analisten als een aantrekkelijke overnamekandidaat beschouwd, vooral wegens zijn winstgevende raffinage. Maar de jongste problemen rond zijn activa in Latijns-Amerika (die driekwart uitmaken van de totale energiereserves van het concern) zouden nu als afschrikking kunnen werken.

in 2005 moest Repsol voor de laatste keer zijn reserves neerwaarts bijstellen, met 4,1 procent. Dat zette toen, net als bij Shell, een stroomlijning in werking van de structuur en besluitvorming. Repsol halveerde het aantal divisies.

Repsol behaalde in 2004 een omzet van bijna 42 miljard euro (12 procent meer dan in 2003) en een nettowinst van 1,95 miljard euro (3,5 procent minder dan in 2003). Eind februari presenteert het bedrijf de cijfers over 2005.

Shells eerste afwaardering bedroeg een vijfde, dat liep later op tot bijne aanderde. Uiteindelijk moest het Nederlands-Britse energieconcern zijn energiereserves in vijf actereenvolgende stappen met bijna een derde verlagen.