Donner weert haat van satelliet

Nederland heeft twee 'haatzaaiende“ satellietzenders uit het buitenland laten blokkeren. De doorgifte van zowel de Libanese zender Al Manar (Minaret) als de Iraanse zender Sahar TV1 is gestaakt. Dat heeft minister Donner van Justitie gisteren gezegd in een overleg met de Tweede Kamer over de bestrijding van terrorisme. De uitzendingen van de betreffende tv-stations zijn nog wel via internet te bekijken.

Volgens Donner zijn er in Nederland nog enkele andere buitenlandse zenders te ontvangen die zich mogelijk ook schuldig maken aan het uitzenden van antisemitische uitspraken en radicale uitingen. Dat zijn Al Alam (Iran) en Art Iqraa (Saudi-Arabië). Deze zenders vallen in de Europese Unie, net als de al geblokkeerde zenders, onder Frans toezicht. Frankrijk heeft namelijk de controle over de Hotbird-satelliet die het signaal doorgeeft.

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) is uit 'eigen onderzoek“ gebleken dat Al Manar en Sahar TV1 oproepen tot haat. Het Commissariaat voor de Media heeft eerder een inventarisatie gemaakt van islamitische satelliet-zenders die in Nederland te zien zijn.

Maar het Commissariaat heeft daarbij niet inhoudelijk naar de programma's gekeken. 'Wij zijn daarvoor niet geëquipeerd. Want dan moet je eerst goed vastleggen wat oproepen tot haat precies is“, aldus een woordvoerder. Wel concludeerde het commissariaat dat er twijfels zijn over enkele zenders uit Syrië, Libië en Sudan. 'Maar dat vermoeden is louter gebaseerd op de reputatie van die regimes en de veronderstelling dat de zenders volledig onder staatstoezicht vallen“, schrijft het commissariaat.

De geblokkeerde Iraanse en Libanese zender waren beiden overigens al enige tijd niet meer via de Hotbird-satelliet te zien, maar door het verbod zullen ze er in ieder geval niet terug keren.

Via internet zijn Al Manar en Sahar TV1 echter wel voor iedereen toegankelijk, erkende Donner. Dat is volgens de minister een probleem dat in EU-verband moet worden aangepakt.