Dichters dichten over de schilderijen van Rembrandt

Op 15 juli wordt gevierd dat de schilder van Het joodse bruidje vierhonderd jaar geleden is geboren. Maar al deze maand is het Rembrandtjaar in alle hevigheid losgebarsten: tentoonstellingen, “ontdekkingen' van nieuwe schilderijen, een Nachtwacht in beeldhouwwerken en boeken. Later dit jaar volgen meer tentoonstellingen, een speelfilm en een musical. Ook het thema van Gedichtendag, gisteren, sloot aan op Rembrandt: “Poëzie en schilderkunst'.

Vanaf gisteren valt in het Rijksmuseum de woord- en beeldtentoonstelling All the Rembrandts te bewonderen, die in samenwerking met NRC Handelsblad is georganiseerd. Aan negentien Nederlandstalige dichters - onder wie H.H. ter Balkt, Maria Barnas, Anna Enquist en Driek van Wissen - is gevraagd een gedicht te maken bij een van Rembrandts schilderijen in de collectie van het Rijksmuseum. De gedichten zijn verschenen in een geïllustreerd boekje.

Op deze pagina's presenteert het Cultureel Supplement een keuze uit deze gedichten.