Deutsche Bank speelt dubbelrol

'We hanteren als basisregel dat we geen vijandige acties ondernemen tegen bestaande klanten. Dat is een principe waaraan we trachten vast te houden. Maar dat is uiteraard niet altijd mogelijk. Als bijvoorbeeld een andere oude klant langskomt en een bod op uw bedrijf wil uitbrengen, zouden we kunnen besluiten hem te steunen, vooral als hij technisch gesproken nog geen vijandig bod heeft uitgebracht of als het u al duidelijk was dat wij ook met hem nauwe betrekkingen onderhouden.'

Als een bankier een dergelijk verhaal zou ophangen bij een potentiële klant, zou dat waarschijnlijk niet goed vallen.

Maar het steunen van de agressor tegen een bestaande klant komt soms toch voor. In het jongste geval steunt Deutsche Bank het Duitse chemieconcern Linde - het moederbedrijf van de Nederlandse producent van industriële gassen Hoek Loos - bij zijn aanval op zijn Britse branchegenoot BOC, een oude klant van Deutsche's effectendivisie.

BOC benoemde NatWest tien jaar geleden tot zijn effectenmakelaar - lang voordat NatWest werd overgenomen door Bankers Trust, dat op zijn beurt werd opgekocht door Deutsche Bank.

De basisregel van de Duitse bank is om geen vijandige acties te ondernemen tegen een bestaande klant. Maar dat is geen harde regel. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom de bank soms in de verleiding komt om van die regel af te wijken.

Om te beginnen is het uitbrengen van een advies over een vijandig bod doorgaans lucratiever dan het optreden als adviseur van de verdedigende partij.

Bovendien kan er in het geval van BOC sprake zijn geweest van verzachtende omstandigheden. Het Britse bedrijf was duidelijk gemaakt dat Deutsche Bank voor Linde zou optreden als de huidige situatie zou ontstaan, aldus een ingewijde.

En Linde heeft formeel nog niet buiten het management om een vijandig bod uitgebracht op de BOC-aandelen.

Maar het steunen van de agressor is geen eitje voor Deutsche Bank. Andere bestaande en potentiële klanten zullen waarschijnlijk lastige vragen stellen over de manier waarop de bank zal omgaan met toekomstige belangenconflicten.

Christopher Hughes

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Christopher Hughes