Deep Purple vergeet die ene hit te spelen

Het was een lange zit voor de oude fans van Deep Purple, voordat eindelijk het bevrijdende intro van Smoke on the water werd ingezet. Ten minste vijftien nieuwe en minder bekende nummers gingen eraan vooraf, inclusief drumsolo's en andere ellende. Child in time, de onverbiddelijke rockklassieker werd helemáál niet gespeeld.

In plaats daarvan veel nummers van Rapture Of The Deep, de recente toevoeging aan het bijna veertigjarig oeuvre van de Engelse hardrockpioniers. Nieuwe recruten Don Airey op toetsen en gitarist Steve Morse deden hun best om er wat kleur aan te geven. Airey is vooral bedreven in het reproduceren van het overstuurde orgelgeluid van voorganger Jon Lord. Morse kan het ook niet helpen dat uit de gierende gitaarschool van Steve Vai komt, misplaats bij deze jaren-70-rockers.

Zanger Ian Gillan overtrad regel één van de bejaardenrock, namelijk dat je op die leeftijd geen wit moet dragen. Onbedoeld werd de afwezige Ritchie Blackmore de ster van de avond, want alles draaide om die ene gitaarriff van zijn hand. Het intro van Smoke on the water, de ultieme karaoke-hardrocksong, knalde eruit: 'Duh duh dûuh, duh duh duh-dûuh!' Hush was leuk daarna, en Black night. Maar wat duurde het lang voordat de mannen wilden vlammen. Doe niet zo moeilijk, en speel je hits.

Concert: Deep Purple. Gehoord: 26/1 HMH, Amsterdam.

    • Jan Vollaard