Couppleger tegen Spaans statuut

Voormalig kolonel Antonio Tejero, pleger van de mislukte staatsgreep in Spanje in 1981, heeft zich gemengd in het debat over het nieuwe pact dat de regio Catalonië meer onafhankelijkheid moet geven. Tejero pleit in een open brief voor een referendum over deze kwestie.

Tejero is in korte tijd de derde militair die zich over dit gevoelige onderwerp uitspreekt. Eerder dreigde een commandant van de landmacht met legeringrijpen en schreef een kapitein een open brief vol ongenoegen aan premier Zapatero.

Kolonel Tejero schoot 25 jaar geleden, onder het uitroepen van: 'Iedereen op de grond!', zijn pistool leeg in het plafond van het Spaanse parlement. Zijn coup mislukte, nadat de Spaanse koning Juan Carlos opstandige militairen had gemaand terug te keren naar de kazernes. Tejero werd veroordeeld tot dertig jaar cel, maar kwam in 1993 vrij.

In zijn brief schetst Tejero een catastrofaal beeld van de centrum-linkse regering en haar plannen met Catalonië. 'Wie zijn ze wel dat ze denken dat ze kunnen spelen met de eenheid van Spanje', aldus Tejero.

De oproep tot een referendum van ex-couppleger Tejero komt midden in een gespannen politieke discussie over het nieuwe Catalaanse statuut. Ook de conservatieve oppositie wil een landelijk referendum over dit statuut.

Oppositieleider Rajoy kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te verduren, omdat de Spaanse grondwet expliciet het houden van een landelijke volksraadpleging over de kwestie van de autonomie verbiedt. Met de oproep tot een illegaal referendum is de oppositie bezig het vertrouwen in de democratische spelregels uit te hollen, aldus commentaren uit de socialistische regeringspartij.

    • Steven Adolf