Bush wil niet met bewind Hamas spreken

De Amerikaanse president George Bush weigert contact op te nemen met de moslimfundamentalistische Hamas zolang deze Palestijnse beweging Israël wil vernietigen. Bush reageerde op een persconferentie in Washington op de overwinning van Hamas in de Palestijnse parlementsverkiezingen van zondag. Hamas heeft een absolute meerderheid, en zal een regering gaan vormen. De organisatie wordt in Washington, evenals in de Europese Unie, als terroristische organisatie beschouwd. Bush gebruikte overigens het woord 'terroristisch' niet.

De Amerikaanse president zei te hopen dat Mahmoud Abbas, leider van de zwaar verslagen Fatah-organisatie, aanblijft als president, zodat Washington een kanaal naar het Palestijnse bestuur kan openhouden. Hij weigerde te zeggen of hij de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit zal schrappen als Hamas het bestuur overneemt.

'Je kan geen vredesproces hebben als je het recht van je partner om te bestaan niet erkent', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, gisteren op het World Economic Forum in Davos. Zij ging ervan uit dat de internationale gemeenschap in het algemeen dergelijke gevoelens zal vertolken. 'Degenen in wie het Palestijnse volk zijn vertrouwen heeft gesteld, komen voor enkele moeilijke keuzen te staan', zei ze.

De VS en Europese landen komen binnenkort bijeen om hun antwoord op de nieuwe situatie te coördineren. Rice ontmoet maandag in Londen vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, Rusland en de Europese Unie. Samen vormen ze het Kwartet, dat al lange tijd vergeefs het Israëlisch-Palestijnse vredesproces weer op gang probeert te brengen.

De EU, belangrijkste geldschieter van het Palestijnse bestuur, heeft tamelijk voorzichtig gereageerd. De Britse premier Tony Blair zei gisteren dat 'wij natuurlijk het mandaat voor Hamas erkennen omdat het volk heeft gesproken'. Maar hij voegde daaraan toe dat Hamas moet begrijpen dat 'nu het punt is gekomen waarop het moet besluiten tussen een pad van democratie en een pad van geweld'. (Reuters, AFP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Nederland stelt zich afwachtend op, mede in afwachting van een EU-standpunt dat maandag in Brussel vastgesteld zou kunnen worden. Nederland is bereid om samen te werken met elke vreedzame Palestijnse regering, aldus minister Bot (Buitenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer, dus het hangt sterk af van de standpunten van de regering in wording, in hoeverre er contacten kunnen zijn. Met de beweging Hamas wenst Nederland geen contacten te onderhouden. CDA, VVD en ChristenUnie bepleiten om nu reeds aan te kondigen dat er met een Hamas-regering niet gesproken zal kunnen worden. Andere willen, net als Bot, nog even aanzien welk karakter de nieuwe Palestijnse autoriteit zal hebben.