Breekijzer

Steve Irwin is zijn naam. Wie kent hem niet? Hij is de Martin Gaus van Australië, maar dan een tikje avontuurlijker. Voor een ommetje met de hond op zondagmorgen komt Aussie Steve zijn bed niet uit. Steve houdt van uitdagingen. Voor de camera steekt hij zijn hoofd in de bek van een nijlpaard, kruipt hij op de rug van een krokodil en deelt hij het bed met een acht meter lange anaconda. Kortom, geen angsthaas.

Deze eigentijdse Crocodile Dundee is het breekijzer waarmee Australië de Amerikaanse markt hoopt open te breken. Want wat blijkt? John Howard mag dan het schoothondje zijn van George W. Bush, in de VS kent vrijwel niemand de premier van Australië, die toch echt geen seconde aarzelde toen zijn Amerikaanse geestverwant verzocht een bataljon soldaten naar Irak en Afghanistan te sturen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een meerderheid van de Amerikanen niet weet dat in het land van Iron John dezelfde taal wordt gesproken. Welnu, dat moet veranderen en rap ook. Down Under moet de schoorsteen ook roken. En dus toert Steve dezer dagen door Amerika. Het is, aldus de Australische campagnestrategen, een onvervalst staaltje 'guerrilla-marketing'. Mooie term. Misschien wil Steve ook een handje helpen in Irak en Afghanistan.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad